Окръжна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу шофьора на турски ТИР Осман Сойдемир, който в средата на март бе заловен на Дунав мост с 15.311 кг хероин с чистота над 90%. Наркотикът е бил разпределен в около 31 пакета от по 500 грама, облепени с кафяво тиксо и поставени в личния багаж на шофьора и на различни места в кабината му. По данни на обвинението стойността на наркотика е 1 067 370 лева, което определя случая като особено тежък.
Камионът спрял на Дунав мост на 17 март в 11 часа. По документи той превозвал домати за Австрия и Франция. При митническата проверка в кабината в небрежно захвърлена от водача чанта на леглото зад седалките били открити 11 пакета с кафеникаво вещество. Камионът веднага бил пренасочен към рентгена, който показал още 18 съмнителни пакета в кабината и два в хладилника. Полевият тест на място показал, че веществото е хероин.
Камионът влязъл в страната през Капитан Андреево на 16 март в 16.50 часа, а се явил на Дунав мост на следващия ден в 11 часа. Това забавяне в страната от осемнайсет часа и половина озадачило работещите по случая и те проверили мобилния телефон на шофьора. Тогава станало ясно, че след като влязъл в страната, той имал повикване от български номер. Случаят тогава бе предаден на ДАНС за пълна проверка дали в канала са замесени българи, тъй като не се изключва вероятността пакети от хладилника да са оставени на местни наркопласьори. 
При опит за проверка в чантата обаче Сойдемир изблъскал митничаря, за да не я отвори, стана ясно в съда по време на гледане на мярката му за неотклонение на 21 март. Тогава 44-годишният шофьор се опита да обясни на съда, че сам е дал куфара на митничаря и е невинен, но магистратите не му хванаха вяра и той бе вкаран в ареста до разнищване на наркоканала.
На делото се разбра още, че през 2007 година Осман е бил втори шофьор на камион, в който са намерени 304 кила кокаин за Франция.