Белгийски гражданин от турски произход Е.Й., който бе задържан на Дунав мост с 45 кг хероин при опит да го изнесе през границата, сключи споразумение за наказанието си, което вчера беше одобрено от Окръжния съд и вече е в сила.
На 25 юли около 19 часа митничарите на граничния пункт спират за проверка напускащ страната камион с ремарке с 23 619 кг тръби от фирма в Разград за Белгия. Автомобилът е насочен за проверка със скенер, който установява необичайна плътност в предната част под тръбите. Направен е малък отвор от долната страна и митничарите се натъкват на алуминиево фолио, обвито с найлон. След разтоварването на стоката под първите три капака на каросерията са открити шест найлонови чанти с 83 пресовани пакета, съдържащи 44 909 кг хероин с чистота около 60%.
49-годишният шофьор Е.Й. беше арестуван, а в хода на разследването под надзора на Окръжна прокуратура заловеното количество бе оценено на 4 989 400 лева.
Трафикантът се призна за виновен по повдигнатите му обвинения, прие да изтърпи 6 години затвор и 100 000 лева глоба и вчера беше конвоиран до Централния затвор в София.