На 15 август от 12 ч. с едноминутно мълчание пред Паметника на медицинските чинове, загинали във войните (градинката на ВМА) за 10-ти пореден път ще се отбележи Денят на Спасението.

Той е създаден през 2005 г. от д-р Тотко Найденов, гл. редактор на в. "Български лекар" и официализиран от Министерския съвет с Решение 1039/20.12.2012 г., с което България стана единствената страна в ЕС, а вероятно - и в света, която по този начин почита паметта на своите сънародници, загинали при спасяване на човешки живот.

Проявата е свързана с подвига на д-р Стефан Черкезов, който на 15 август 1963 г. спасява 47 души от пламнал автобус и единствен умира от тежките си изгаряния. Инициаторът й е издирал над 130 лекари (51 от тях - хирурзи, 21 от които - от "Пирогов") и 15 м. с., починали при спасяване на човешки живот.

От 2004 г. датата 15 август в много лечебни заведения в страната неформално се отдава почит към лекарите, загинали при изпълнение на служебния си дълг. С обявяването на 15 август за Ден на спасението се цели да се окаже признателност и да се даде израз на уважение и обществено признание към лекарите, медицинските сестри, полицаите, огнеборците, минните, планинските и водните спасители, както и към всички други българи, загинали при спасяване на човешки живот.

15 август от Православния календар е големият празник Успение Богородично (почита се смъртта или успението на майката на Иисус Христос — Дева Мария), в България празникът е известен още като Голяма Богородица.