Бившият кубински президент Фидел Кастро, който се оттегли от власт през 2006 г. заради здравословни проблеми, празнува дискретно днес 88-я си рожден ден, а кубинците го поздравиха с концерти и изложби.

Бащата на кубинската революция не се появи публично, тъй като се е оттеглил в къщата си в западната част на Хавана, където се е посветил на писане и понякога приема чуждестранни ръководители. Последната публична поява на Фидел Кастро беше в началото на януари за откриването на художествена галерия в кубинската столица.

Концерти по повод Световния ден на младежта му бяха посветени снощи, както и фото изложба "Фидел е Фидел", която беше открита по този повод на площада на революцията. Кубинската телевизия посвети дълъг репортаж на края на ремонта на родната къща на Фидел Кастро в Биран, провинция Олгин, на 750 км югоизточно от Хавана.

Поздравителни адреси бяха изпратени от президентите на Никарагуа Даниел Ортега и на Венецуела Николас Мадуро, съобщава официалният вестник "Гранма". "Какъв късмет, каква благословия да достигна с вас до 88 години", пише Ортега, който е дългогодишен съюзник на Ел Коменданте. Президентът Мадуро поздрави "един гигант в историята" по време на предаването по венецуелската телевизия "Във връзка с президента".