„100 години Варвара. Срещи с хората край едно море“ е заглавието на филма на русенската „Арена Медиа“, чиято премиера е на 14 август на площада под вечерното небе на черноморското село.
Варвара се намира на пътя между Царево и Ахтопол, на двайсетина километра от границата с Турция. Местните обитатели са наследници на бежанци от Тракия по време на Балканските войни. На море и ваканция във Варвара идват и поколения ценители на свободата, на дивото море, на общуването с неподправена природа и неподправени хора. Така от курортисти и хазяи, взаимоотношенията се превръщат в приятелства за цял живот. Филмът разказва кои са тези хора и за един селски празник - на стогодишната Варвара през 2013 г.
Режисьор и оператор е Димитър Липовански, сценарист е Цвета Ненова, втори оператор и монтажист е Теодор Мечев. Интервютата и работата на терен са дело на Илия Деведжиев, а звукът е поверен на Венци Михов. След премиерата филмът ще бъде споделен в интернет канала на „Арена Медиа“. Екипът погдотвя и английска версия, с която ще участва  в международни етноложки фестивали.