БСП не заслужава да спечели изборите. Това заяви бившият депутат от БСП Георги Кадиев в сутрешния блок на bTV. По думите му левицата не се е справила нито с управлението, нито с реформата вътре в партията след смяната на председателя й. „БСП трябва да изживее своя катарзис“, допълни още той.

Според Кадиев декларираната промяна чрез приемственост, с която Михаил Миков зае поста на председател на БСП, е неправилна посока за партията. „Трябва рязко скъсване с миналото и практиките, които бяха наследени тогава с кръга около Станишев, за да имаш лице и да излезеш пред хората“, допълни още той.

Бившият червен депутат обясни, че е запазил мълчание от конгреса досега, тъй като е изчаквал нещо в партията да се промени, но към момента той не вижда желание за промяна.

По думите на Кадиев БСП дължи обяснения на избирателите си за решения, взети в рамките на управлението на партията. Като пример за това той посочи бившия енергиен министър Драгомир Стойнев, който е подписал договорите за седми блок на АЕЦ „Козлодуй“ и за фирмите около „Южен поток“ зад гърба на партията. „Михаил Миков трябва да даде обяснение защо е предложил нов състав на Комисията по финансов надзор, без да го е съгласувал с партията“, допълни още той.

По думите на Кадиев хората трябва да гласуват за БСП на предсрочните избори на 5 октомври, защото левицата е последната преграда пред абсолютно мнозинство на ГЕРБ, което според него ще бъде лошо за страната. „В същото време хората не трябва да гласуват за същите стари физиономии от БСП, а единственият шанс е преференциалният вот“, заяви още Кадиев.

Той прогнозира, че ако нещо не се промени в БСП, левицата ще бъде смазана на изборите. „Хората от БСП искат партията да се промени, но искат някой друг да прави промяната, а те да стоят отстрани и да гледат“, обясни той. Според него с избора на Миков за председател на БСП е спечелило статуквото.

Що се отнася до реденето на листите за изборите, Кадиев обясни, че единственият шанс на партията е на всяко едно място да се заложи на местен човек. „Не можеш да пратиш в Сливен, където най-вероятно ще вземем 1 мандат, човек от София, който най-вероятно ще отиде 3 пъти в Сливен“, обясни Кадиев.

Според бившия депутат със заявената цел на ръководството на БСП партията да бъде „незаобиколим фактор“ левицата е слязла на нивото на ДПС. Въпреки това той допълни, че тази цел е много по-реалистична от очакването столетницата да спечели предсрочния вот. По думите му един от основните проблеми на партията е, че тя се е съсредоточила върху твърдото ядро от симпатизанти, а не търси хора „отвън“ с леви убеждения, които не искат да гласуват за статуквото.