Решението за началото на трета световна война вече е взето, заяви пред телевизия „Россия 24“ руският политик Владимир Жириновски. Всички въпроси, свързани с войната и мира, особено когато са свързани с Украйна, могат да бъдат решени само от президента на Руската федерация Владимир Путин и той вече го е сторил, казва Жириновски и прави паралел с началото на Първата световна война, когато според него руският император Николай ІІ взима най-важното решение.
След това лидерът на ЛДРП припомня началото на Втората световна война, когато всички окончателни решения били взети от Йосиф Джугашвили – Сталин. Според него сега е дошъл моментът за трета световна война. „Сигурен съм, че решението е взето и това решение ще се съобщава постепенно, за да могат те (Европа) да го разберат”, твърди Жириновски и продължава: „Прибалтика и Полша са просто обречени. Те ще бъдат направо пометени”, уверен е той.

Този руски политик отдавна е известен с ексцентричните си, често граничещи с абсурда изказвания. Но при това експертите не веднъж са се сблъсквали с факта, че спонтанните и сякаш необмислени слова на Жириновски носят в себе си някакво послание, което официалните руски власти не са искали да съобщават предварително на обществото. Именно по тази причина специалистите в повечето случаи се вслушват в изказванията на политика.

Според руски политолози въпросното изказване на възможността от трета световна война е опит на руските власти да си издействат отстъпки от страна на Запада. „В тази ситуация страхът пред Русия кара Запада, от една страна, да се въздържа от някои стъпки като въвеждането на войски на НАТО в Украйна, а от друга – води до опити Русия да бъде изолирана и изключена от групата на държавите, които влияят на ключовите решения в света“, казва политологът Станислав Белковски.