Депутатите от управляващата партия в Украйна, Партията на регионите, поискаха от премиера Микола Азаров да извърши големи промени в правителството заради дълбоката политическа криза, през която преминава страната повече от три седмици.

"Поискахме от г-н Азаров да промени 90% от правителството", заяви депутатката Анна Герман след среща между депутатите и премиера. "Азаров заяви, че днес ще информира президента за позицията на парламентарната група и ще бъдат направени изводи", допълни тя, уточнявайки, че депутатите не са искали оставката на премиера.

Украинските власти са изправени пред голяма политическа криза след отказа на президента Виктор Янукович в края на ноември на подпише споразумението за асоцииране с ЕС, планирано от дълго време, за сметка на сближаване с Русия.

Решението накара стотици хиляди проевропейски настроени украинци да излязат на улицата. Протестите продължават вече повече от три седмици. Съобщението идва след като първите преки преговори между Янукович и опозицията се провалиха в петък.

Украинският президент предложи редица отстъпки, включително амнистия на арестуваните протестиращи и отстраняване на високопоставени служители заради полицейското насилие. Но опозицията заяви, че мерките не били достатъчни и поиска оставката на Азаров и насрочването на предсрочни парламентарни и президентски избори.