Русия струпа 45-хилядна армия по границата с Украйна, включително 160 танка, 1360 БТР-а, 390 артилерийски системи, 150 ракетни установки "Град", 192 бойни самолета и 137 военни хеликоптери. Това съобщи на брифинг в Киев ръководителят на Съвета за национална безопасност на Украйна Андрей Лисенко. "Русия продължава да струпва военна сила на границата с Украйна", е заявил той, цитиран от УНИАН.
"Днес към 11,00 часа в граничните райони с Украйна са съсредоточени около 45 000 военни - призивни и такива от вътрешните войски на Русия", добавя Лисенко. По данни на Съвета за национална безопасност на руско-украинската граница само преди няколко дни - на 6 август е имало около 20 000 бойци.

Пак на 6 август НАТО съобщи за възможно дислоциране на руски войски по границата с Украйна под претекст "миротворческа и хуманитарна мисия", наричайки тази ситуация "заплашителна".

За двойното увеличение числеността на руското военно присъствие на източната граница съобщи и "Ню Йорк Таймс", а преди дни заплаха от руска агресия към Украйна заяви и полският премиер Доналд Туск.