До 1 октомври цената на тока няма да се променя. Това обяви днес председателят на ДКЕВР Боян Боев.

Той допълни, че режим на тока не се очаква, въпреки опасенията на служебния вицепремиер Екатерина Захариева, че ЕРП-тата няма да успеят да извършат нужните ремонти по мрежата заради орязаните средства за инвестиционна дейност. Нова цена на тока не по-рано от 1 октомври, съобщи БНТ.

Все още няма отговор от Европейската комисия по двете жалби на ДКЕВР срещу дългосрочните договори на НЕК с двете американски централи в Маришкия басейн, представляващи неправомерна държавна помощ и срещу високите изкупни цената на тока от ВЕИ-тата.

"Не трябва да се лъжем, нова цена трябва да има от първи октомври. Сега , какъв ще е нейният размер и какво ще е нейното евентуално увеличение, можем да разберем някъде в началото или по-скоро в средата на септември. Ако имаме указания от ЕК, които са в подкрепа на нашите предложения и нашите жалби, тогава можем и да не говорим за някакво увеличение", заяви Боян Боев.

Шефът на ДКЕВР не споделя опасенията на вицепремиера Екатерина Захариева, че заради състоянието на енергетиката може да се стигне до режим на тока в края на годината. "Нашите специалисти-експерти, както и информацията, с която разполагаме, не показват по никакъв начин да има режим на тока", заяви още Боев.

Той коментира и идеята на министъра на икономиката Васил Щонов да създаде енергиен борд, по-скоро като вариант за широк дискусионен форум по проблемите в сектора, а не като начин да се изземат функциите на регулатора. "Ние сме независим регулаторен орган и върху нас не би следвало да се оказва никакъв допълнителен регулаторен одит или напътствия по някакъв начин", уточни той. Боев каза още, че са нужни няколко промени в действащите методики, за да заработи на пълни обороти балансиращия енергиен пазар преди готвеното либерализиране на цените през 2015 г.