Втори опит за разпродажба на бившият консервен комбинат „Дунавия“ ще бъде направен на 17 септември, научи „Утро“. За поредния търг през април синдикът на дружеството Димитър Богданов е обявил наддаване по 7 позиции.
Както „Утро“ писа, след 17 години безуспешни опити активите на фалиралата фабрика да бъдат продадени нацяло, моделът на ликвидация най-после бе променен тази пролет. На предишния търг през април бяха обявени за продан 8 позиции, от които сега липсва Трафопост „Дунавия“. За другите седем цените са намалени, като понижението е в рамките на 8-10%.
Най-висока е началната цена за бившото хладилно стопанство, за което наддаването ще започне от  3 353 368. На предишния търг за него се искаха 3 624 964 лв. В списъка за продажба са няколко цеха, складове, празен терен и пароцентрала.
Бившият консервен комбинат, който захранваше с продукцията си целия източен блок, нормално закъса след промените и бе обявен в несъстоятелност в далечната 1996 г. Оттогава вече осемнадесета година активите му се продават, но уви - неуспешно. Столичният юрист Димитър Богданов е назначен за синдик от съда през 2008 г. Преди това с тази дейност са се занимавали други негови колеги. Със същия успех. В момента в сградите на бившия консервен комбинат има настанени под наем няколко фирми, които може би ще проявят интерес към търга. Най-големите помещения обачe стоят неизползвани.
Задълженията на „Дунавия“ са към държавата и вероятно по тази причина разпродажбата на фалиралата фирма се проточва вече толкова години. Частните кредитори обикновено бързат да си върнат парите и имотите на длъжниците се разпродават много бързо. При държавата процедурата е далеч по-тромава, което е още една причина икономическата криза да се точи още. Логиката е проста - поради тромавите регламенти производствени мощности, сгради и терени стоят дълги години неизползвани и се рушат, вместо да бъдат придобити от нови собственици, които да ги впрегнат в работа. Същата картина наблюдаваме и при други фалирали русенски предприятия, които се разпродават безуспешно с години. Разбира се, всички те са далеч от 17-годишния рекорд на „Дунавия“.