Няма да има министър, който да отговаря за провеждането на изборите. Това е решил държавният глава Росен Плевнелиев, съобщи Нова телевизия.

В неделя Красимира Медарова, за чието назначаване беше издаден указ в петък, предпочете да се оттегли.

Тя прекара два дни като министър. Различни граждански организации критикуваха избора й с доводи, че е близка до ГЕРБ, че е оглавявала ЦИК по време на президентските и местни избори през есента на 2011 година и на предсрочните парламентарни през пролетта на 2013-а.

И двете кампании тогава оставиха сериозни съмнения за честността и редовността на изборния процес.

Междувременно от правителствената информационна служба съобщиха, че министър-председателят проф. Георги Близнашки ще поеме координацията от страна на централната администрация на изборния процес в подкрепа на дейността на Централната избирателна комисия. Това ще обяви самият премиерът в интервю за БНТ, което ще бъде излъчено днес след централната вечерна емисия новини на обществената телевизия.

Според министър-председателя, за нормалното произвеждане на изборите е необходима добра координация на администрацията и на връзките с гражданското общество.

„Надявам се, че няма да допуснем никакви изненади“, казва проф. Близнашки.

Премиерът определя като добро предложението Красимира Медарова да заеме длъжността министър по изборните въпроси в служебното правителство.

"Откликнахме на обществените критики, състоятелни или не, но в създалата се обстановка преценихме да не се създава подобна длъжност“, заявява премиерът.

„Не сме се отказали от провеждането на референдум за изборните правила“, казва още министър-председателят пред БНТ. Той коментира, че референдумът вече можеше да се е състоял при наличие на добра воля. „Най-важното сега е да имаме нормална обстановка в страната“, добавя проф. Близнашки и обобщава основните цели на служебното правителство – да стабилизира страната и да подготви добре изборите.

„Служебното правителство не участва в изборите, то ще създаде нормална обстановка за тяхното провеждане. Никакви „Костинбродски афери“ няма да допуснем“, подчертава служебният министър-председател.