Служебният кабинет все пак ще тегли заеми. През август и септември финансовият министър Румен Порожанов ще пусне книжа на родния пазар в размер на над 500 млн. лв., става ясно от емисионния календар, съобщава "Труд".

От интернет страницата на институцията не става ясно дали календарът е разписан от кабинета "Орешарски" или от новото правителство. Бившият зам.-министър на финансите Людмила Елкова не можа да си спомни кой е правил календара.

В интервю за "Труд" Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на регионалното развитие, очертава най-сериозните проблеми в икономическата политика, на които ще трябва да се търси решение. Според нея липсата на стабилност и предвидимост отблъскват бизнеса, а служебният кабинет трябва да покаже, че държавата работи с пълни обороти.

"Много сериозен проблем е блокирането на средствата по две оперативни програми /"Околна среда" е изцяло спряна, а "Регионално развитие" - частично, б. а./. Приоритет за мен е да намерим резерви в държавния бюджет и да осигурим разплащането на тези програми. Ще бъде престъпление, ако не се случи. От една страна, ще провалим строителния сезон. От друга - ще загубим средствата от европейските програми", уточнява Захариева. В момента се анализират начините, по които може да стане финансирането.

Пред "Сега" зам.-председателят на 42-то НС Мая Манолова коментира: "Служебното правителство ще установява истината за състоянието на държавата, като тази "истина" предварително беше обявена от президента Плевнелиев, и то абсолютно в разрез с фактите и числата за финансите на държавата, за събираемостта на приходите, за фискалния резерв и т.н. Той постави диагноза, обяви "истината", която правителството трябва да установи. Той каза, че има прекомерни разходи, необезпечени договори, лоша събираемост - изобщо апокалиптична картина, която очаква служебното правителство да потвърди и която е тотално различна от истинската. Факт е, че България е финансово стабилна, че събираемостта за първото полугодие е в рамките на нормалното, че има сериозен фискален резерв от 8.2 млрд. лв., че дългът е под 20 процента от БВП."

Ако е във властта, ГЕРБ ще проведе референдума за задължително и за електронно гласуване. Ще постави също въпроса дали половината депутати да се избират мажоритарно. Това коментира в интервю за "24 часа" зам.-председателят на ГЕРБ и шеф на националния предизборен щаб на партията Цветан Цветанов.

Повечето депутати на ГЕРБ от 42-то НС ще са отново в листите за вота през октомври. Цветанов допълва, че ГЕРБ ще отмени новия закон за МВР и ще смени сегашния главен секретар Светлозар Лазаров. А също - че е малко вероятно някой от служебните министри да влезе и в редовното правителство след 5 октомври, ако то е на ГЕРБ.

Над един милион столичани чакат ред пред около 10 обществени тоалетни, пресмята под глава "Монитор". Причината е, че нужниците се броят на пръстите на двете ръце. Тоалетни за спешни нужди има в Южния парк, пред "Пирогов", пред Халите, както и в някои подлези. В Докторската градинка и на жп гарата в момента се ремонтират. Като спасителен вариант общината поставя химически тоалетни в парковете. Във Варна подобно на София се пада по едно WC на 100 000 души. Така на нашенеца се налага да стиска или да се облекчава в храсти и градинки.

980 пациенти в момента се нуждаят от трансплантация на бъбрек. Тази тревожна новина съобщава пред "Новинар" проф. Петър Симеонов от Александровска болница. Статистика идва на фона на друга по-обнадеждаваща такава - българинът все по-често се решава да дари свой орган или такъв на близък, който е в мозъчна смърт.

Ученици масово стават дилъри на марихуана още от 10-и клас, алармира "24 часа". За по-големите пласьори във веригата това е удобно, защото хлапетата са близо до връстниците си, които искат да си купят трева. Другата причина е, че носят по-малка наказателна отговорност, а и самите те пушат трева и като ги хванат, може да се представи, че е за лична употреба. Случва се обаче от уж изгодната сделка да си изпатят и доставчиците, и учениците.

С около 10-12 на сто по-малко приходи очаква туристическия сезон. Прогнозата прави пред "Труд" Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма. Причината е в обезценяването с над 20 процента на рублата, заради което руските туристи харчат по-малко. А заради лошото време и наводненията по морето хотелиерите са свалили цените, допълва Благой Рагин, директор на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация. Страната ни е загубила и румънски туристи след отварянето на новия граничен пункт Маказа с Гърция.

Темата на "Преса" пресмята: С около 10 на сто са паднали цените в черноморските ни хотели, и то в разгара на най-активния сезон. Подобно нещо досега не се е случвало. Обикновено е обратното - през август хотелиерските услуги стават "солени" на принципа "ден година храни".

Директни полети от София до Ню Йорк и Чикаго ще може да са факт още от пролетта. Българската авиокомпания Би Ейч Еър е получила разрешителни от САЩ за полети дотам и вече е доставила в София самолет А 330-200, който да лети през океана, анонсира за "24 часа" изпълнителният директор на авиокомпанията Янко Иванов. Машината е с 242 места в икономична класа и 24 бизнес.

Идеята е полетите от София да са четири пъти седмично. Сега на Балканите директно до САЩ летят само турските авиолинии. "САЩ ни дадоха лиценз, но вече 2 години чакаме от българските власти разрешително за полите до Китай и Индия", казва още Иванова.