Ние сме чувствителни към вълненията на българското общество, така че ще се съобразим с критиките, които се отправят.

Това каза служебният премиер Георги Близнашки пред журналисти по повод това дали е изненадан от отказа на Медарова да приеме поста на министър, отговарящ за изборите.

Трябва да си даваме сметка, че всички опитни хора, които разбират от избори все пак вече са били някъде - било в ЦИК или в други форми на участие, добави Близнашки.

Сама по себе си кандидатурата на Красимира Медарова не е лоша, тя е утвърден специалист и не се справи зле с изборите, но когато задкулисието реши да ти скрои номер, трудно се овладява положението.

Дали е обсъдил името на Емилия Друмева, чието име се спряга да поеме поста министър на изборите, Близнашки каза, че името й не е опция, която се обсъжда за министър, отговарящ за изборите. Тя не е предлагана за този пост. Тя ще бъде при мен в политическия кабинет, но няма да играе официална роля. В политическия кабинет тя ще има отговорности, свързани с евентуални промени в законодателството, тъй като стана дума, че трябва да се променят Законът за прякото участие на гражданите в изборите, Изборният кодекс и редица други неща. В приоритетите ни са формирани редица цели, коментира той.

Самият аз съм узрял за една голяма конституционна реформа, така ще се започне да се мисли по-отдалече за тези въпроси. Друмева е голям професионалист и има с какво да допринесе, заяви Близнашки.

Запитан дали, въобще ще има министър за изборите, Близнашки каза, че до края на деня този въпрос ще се реши и все пак каза, че не е изключено да няма министър, който да отговаря за изборния процес. Ако така остро се реагира на всяка кандидатура, която се предлага ще запазим старото положение. Не е имало министър досега, имам чувството, че който и да се предложи реакцията ще бъде еднотипна. Все още решението не е взето, до края на деня има време, добави служебният премиер.

БГНЕС припомня, че днес в писмо до медиите Красимира Медарова се оттегли от поста служебен министър, отговарящ за изборите.

"Приех тази покана, защото съм научена да уважавам институциите и законите и истински вярвам, че когато Президентът на твоята държава, те номинира за каквато и да е дейност в полза на същата тази държава, просто няма място за отказ. В същото време обаче публичният отзвук, който наблюдавам през последните два дни ме убеди, че заемането на поста е възможно да донесе негативи на служебното правителство и най-вече да хвърли съмнение върху честността на предстоящите парламентарни избори. По тази причина незабавно се обърнах към Президента с молба да бъде спряна процедурата по моето назначение в служебното правителство, а още в понеделник ще оттегля молбата си към ВСС за освобождаването ми като съдия", се казва в писмото.

В петък вечерта - 8 август Плевнелиев издаде указ, с който назначи Красимира Медарова за служебен министър за организация на изборния процес. Служебният министър на правосъдието Христо Иванов пък побърза да изпълни назначението на Плевнелиев, като прекъсна отпуска на ВСС и бе насрочил за утре – 11 август извънредно заседание на съвета, на което висшите магистратите да решат за освобождаването на Медарова като съдия.

Веднага след назначението на Медарова почти всички партии призоваха за нейното отстраняване.

Красимира Медарова в момента е съдия в Софийския апелативен съд. Преди това беше председател на ЦИК.

Медарова бе председател на Централната избирателна комисия (ЦИК) от квотата на ГЕРБ в периода от април 2011 г. до март 2014 г.

За нея липсва всякаква професионална информация освен посоченото в нейното CV - че е завършила английска езикова гимназия във Варна, а преди да бъде повишена като магистрат в САС е била младши съдия в Софийския градски и Софийския районен съд.

Медарова ще бъде запомнена с пълното си мълчание по време на всички скандали, свързани с изборите 2 в 1 през 2011, и с това, че "проговори" с формални изявления чак след приключването на изборите. Изборите за държавен глава и местна власт преминаха в обстановка на хаос и нарушения, за които говорят и докладите на международните организации, участвали в тяхното наблюдение.

Медарова подаде оставка заради влизането в сила на новия Изборен кодекс и на предвидените с неговите Преходни и допълнителни разпоредби промени в Закона за съдебната власт, които забраняват действащи съдии да участват в състава на ЦИК като нейни членове.