- Какво ще е това ново тв предаване, г-жо Райкова, което ще правите и за което вече доста се говори? Сама ли ще го продуцирате?

- Истината е, че не правя ново предаване. Върнах се от семейна почивка в Гърция преди дни и с изненада прочетох многобройните версии за "новото" ми предаване. Някои пишат, че започвам предаване в Би Ти Ви, други - в Нова тв, но истината е, че не започвам нищо.

Нямам предложения,
нямам договор


Не знам кой и как е измислил за новото предаване, но самата аз не съм коментирала нищо и пред никого. Веднага след като обявих, че напускам продуцентите си, заминах за чужбина и това е първото и единствено интервю, което давам.

- Защо спира "Горещо" и защо се разделяте с "Телеман" (продуцентската компания, която го прави - б. а.)? Вие работихте заедно и безпроблемно толкова години.

- Отдавна исках да напусна продуцентите ми, но чак сега договорът ми го позволи. Отстрани може да е изглеждало, че всичко е безпроблемно, но имаше нещо, което ми тежеше последните три години и те знаят какво е то, няма нужда да го коментирам публично. Обидена съм много и въпреки това, когато преди година и половина получих предложение от Тв 7 да ги напусна и да започна собствено всекидневно предаване, за страшно много пари, аз не си тръгнах. Не ги напуснах и предишните два пъти, когато имах предложение да ги напусна срещу гарантирана работа.

Сега никой нищо не
ми е гарантирал и
предлагал, но пък
напускам с
чиста съвест


Надявам се, че някой ще оцени качествата ми и ще ми предложи работа. Искам да се развивам и да поема нов път в кариерата си. Работи ми се страшно много, пълна съм с идеи и ентусиазъм.

- Вярно ли е, че сте се скарали с продуцентите?

- Не, не сме се карали. В началото на юни в кабинета на г-н Дидие Щосел ги уведомих, че ги напускам, след като ми изтече договорът. А още в началото на май уведомих и госпожа Силва Зурлева за това мое решение. Така че то е отдавна обмислено и съобщено на когото е трябвало, просто зрителите разбраха за него едва след като изтече тв сезонът.

Ръководството на Нова тв ми каза, че въпреки желанието ми да напусна продуцентите, Нова тв иска да продължи да работи с мен самостоятелно, тъй като за тях аз съм "емблематично лице за Нова тв, доказало своята лоялност за тези 10 години и те оценяват това". Само че това беше преди 2 месеца и към днешна дата няма нито договор, нито предаване.

- Защо през последните месеци "Горещо" се излъчваше в толкова късен час? Имаше ли кой да го гледа?

- Не е моя работа да коментирам програмни решения на телевизията, така са преценили, така са направили.

- Кой от Нова тв ви предложи да останете в медията?

- Никой нищо не ми е предложил, напротив. Изненадах се, когато прочетох интервюто на г-н Дидие Щосел в един всекидневник, където той казва, че "обсъждаме концепция за ново шоу", защото такова нещо няма. Преди повече от две седмици г-н Вандов, главен продуцент на телевизията, ми се обади и ми каза, че Нова тв няма какво да ми предложи и няма място за мен.

- Преди месец се чу, че ще се местите в Би Ти Ви. Имахте ли покана от тази телевизия или от някоя друга? Защо не я приехте?

- Засега нямам предложение от нито една телевизия.

- Сама публикувахте във фейсбук, че ще пишете книга, базирана на вашите разговори с гостите ви в "Горещо". Какво ще представлява тя, ще има ли разкрити скандални тайни, има ли кой да се страхува от нея, или просто ще е любопитно четиво?

- Публикувах, че имам предложение и се чудя дали да го приема, допитах се до приятелите си те какво мислят. Единодушни бяха всички, че трябва да напиша такава книга, което малко ме обърква. Аз си мислех, че след като едно предаване спира, няма да има интерес към истории, свързани с него. Така че

още обмислям
предложението
на издателството


Но като се познавам, рано или късно ще я напиша, само да ми остане време. Има много скандални истории от гримьорната и задкулисието на предаването и може би ще извадя скелетите от гардероба.

- Тъгувате ли за "Горещо"? Как започнахте да го правите?

- Последната половин година това не беше "Горещо", така че не тъгувам.

- Какво ще запомните от предаването - гафове, критични моменти, смешни истории?

- Ще запомня доверието на гостите, което са ми имали, за да споделят толкова съкровени моменти от живота си. Благодаря им за това. Спомням си вълнението ми преди всяко интервю - дали ще се справя, как да започна, кой да ми е първият въпрос. Моята сила са интервютата, това няма кой да ми го вземе, още се помнят всичките ми знакови интервюта, студентите пишат дипломни работи за тях. Това ще си спомням от "Горещо", както и че когато обявих, че го напускам, написаха - "една епоха си отива" и "ерата "Горещо". Хубаво е, че бях автор и водещ на едно от трите най-дълго задържали се предавания в ефира.

- Причината за спирането на "Горещо" свързана ли е с неговото изчерпване като формат? Все пак то съществува доста време.

- Аз си тръгнах, след като ми изтече договорът, и така предаването спря.

- "Горещо" ви направи много популярна. Харесва ли ви да сте известна? Какви са плюсовете и минусите на славата?

- Така наречената слава ме споходи още през 1992 г. когато спечелих конкурс за водещи в БНТ и водих едно вечерно съботно предаване - "Цветовете на нощта". То не просъществува дълго, но после започнах да водя "Частен случай" пак по БНТ и едновременно с това да пиша в единствения светски вестник тогава "Хайлайф".

Имам 22 години
трудов стаж от
телевизии


и малко от вестници - светска рубрика в "24 часа" и в "Труд" - "Марс и Венета", за взаимоотношенията между половете.

- През изминалата година беше почти модно тв водещите да стават политици. Вас изкушава ли ви подобна кариера? Канена ли сте от партия да работите за нея? Какво мислите за политиката и журналистиката?

- Нека всеки да прави това, което му е приятно. Така че щом тези водещи искат да стават политици и това ги прави щастливи, добре. За себе си не съм се замисляла дали бих влязла в политиката, макар че съм завършила право и икономика и има с какво да бъда полезна.

- Наесен Нова тв ще излъчи нов сезон на "ВИП Брадър". Поканена ли сте в него като участник или водещ? Били сте и в двете роли.

- Не съм получавала покана.

- Има ли смисъл и какъв е от подобни риалити програми? Само заради рейтинг ли се правят?

- Преди десет години, когато беше първият "Биг Брадър", бях свидетел как на финала в Приморско хората се прегръщаха от радост и скачаха на площада, когато Здравко спечели. Аз самата отразявах с преки включвания за новините и живото предаване всичко, което ставаше в Приморско, и когато казаха, че Здравко печели, хората ме вдигнаха във въздуха и ме подхвърляха няколко минути, такава еуфория беше. Наскоро с приятели се опитвахме да си спомним името на последния победител и не успяхме, може би това е отговорът - всяко нещо с времето си. Аз самата съм голяма фенка на това предаване и винаги го гледам, не търся какъв е смисълът, просто се забавлявам.

- И "Горещо" наподобяваше риалити, което чрез въпроси влиза дълбоко в личния живот на хората. Колко е трудно да се прави такова предаване? Защо хората отговаряха дори и на неудобните ви въпроси?

- "Горещо" не ми е било трудно, напротив, винаги ми е било приятно и съм влагала цялата си емоция и душа в него. Стараех се през цялото време да чувам гостите си. Никога не съм ползвала сценарии, аутокю или слушалка в ухото. Мисля, че е обидно за професията на водещите, някой друг да им подготвя въпросите и да им ги диктува в ухото. Тогава водещите за какво са? Дръжка на микрофона ли са? През 1992 година,

когато започнах
работа като водеща,
не съм имала
дори интернет,


нямаше откъде да събера информация за гостите си. Оттогава съм свикнала да измислям сама въпросите си и да влагам всичко от себе си по време на интервюто. Зрителите на "Горещо" усещаха, че правя всичко с душата и сърцето си и затова гледаха интервютата ми. Фалшът много личи на екран, както и истинската емоция. Когато ми е било смешно, съм се смяла от сърце, дори е имало случаи, в които не съм могла и да се спра. А когато историята на госта ме е разплаквала, също съм плакала от сърце. Това беше големият плюс на "Горещо" - истинските истории на гостите плюс моите емоции. Затова за тези десет години и половина живот на предаването никое друго не успя да го победи.

- Къде бяхте на почивка със семейството си? Често пускахте снимки във фейсбук по бански. Вярно ли е, че сте експлоатирали сина си да ви снима непрекъснато, както писа някакъв жълт вестник?

- Бяхме в Гърция с Тихомир и детето. Не знам какво е писал жълтият вестик, защото вкъщи се купува само в. "24 часа"

Истината е, че не качваме снимки на Патрик във фейсбук и сме изтрили старите му заради неговото спокойствие, и някой ме беше попитал под една от снимките ми с Тихомир дали сме само двамата, а аз отговорих, че навсякъде сме с детето и даже снимката е направена от него. Така че най-вероятно от един мой отговор под снимката някой си е съчинил статия.

- Колко порасна синът ви?

- Патрик вече е на пет години и половина, да ни е жив и здрав.

- Помагате ли в бизнеса на съпруга си? Той още ли има индийски ресторант?

- Тихомир няма нищо общо с този ресторант повече от година.

- Съпругът ви Тихомир е наясно с тв бизнеса. Той сам участва навремето в първия сезон на "Биг Брадър". Как коментира промяната в работата ви?

- Подкрепя ме изцяло в решението ми да напусна продуцентите си. И ме съветва сега максимално да се възползвам от свободното си време и да си почина.

Интервю на Паола Хюсеин