Дворците "Царска Бистрица" и "Кричим" са две различни теми. Проблемът се преекспонира. Това заяви бившият български министър-председател /2001-2005/ и бивш монарх /1943-1946/ Симеон Сакскобургготски.

Бившият премиер коментира информацията, появила се тези дни в медиите, че държавата е спечелила делото за "Кричим" и сега се готви да "предприеме атака и по друго дело за знаков имот, който в момента е негова собственост".

Симеон Сакскобургготски смята, че в момента се търси сензация по въпроса. "Много се зашумя за темата "Кричим". Фактически първото решение беше излязло", каза той и добави, че до него се е стигнало, след като "Висшият касационен съд не пожела да се съобрази с новите доказателства, които представиха нашите адвокати".

Бившият премиер отбеляза, че това решение "трябва да се уважава, но има резерви по темата".

В същото време Симеон Сакскобургготски е категорично против да се обвързват въпросите за дворците "Кричим" и "Царска Бистрица".

"За "Царска Бистрица" не бих свързал двата въпроса и двете теми, по причина, че съдът е независима институция, всеки съдия също е независим и действа по съвест", подчерта бившият премиер и монарх.

Симеон Сакскобургготски изрази своето уважение към българското правосъдие, но напомни, че то взима решенията си въз основа на доказателства, а не на прецеденти. "Нашето правосъдие, доколкото поне разбирам и го уважавам, не се движи по прецеденти, а по същество, по темата, която се разглежда в момента. По доказателствата се решава, а не някак си верижно. Защото, както вече казах, едното няма нищо общо с другото", подчерта още веднъж той, визирайки двата имота

Симеон Сакскобургготски припомни, че когато през 1998 г. държавата върна имотите на неговите деди, той и сестра му г-жа Мария-Луиза Хробок са дарили 900 декара от двореца "Врана". "В този момент никой не ни каза: къде сте тръгнали това не е ваше. Благодариха и се прие. Намирам, че има противоречие във всички опити сега да се "докаже", че това не е било наше", коментира Симеон Сакскобургготски.

Той изрази своето съжаление, че в България има теми, които са пределно ясни, но се използват за чисто политически цели.

На въпрос дали планира да се обърне към европейски съдебни инстанции в случай на негативен изход, бившият премиер каза: "Това също се преекспонира. Нека да погледнем нещата по един съвсем спокоен начин. Всеки европейски гражданин има право да се обърне и да сезира Страсбург, ако се чувства неудовлетворен с решенията в своята си страна".