Номинираният за Нобелова награда по медицина проф.Самуил Рефетов от Чикагския университет ще пристигне в родния си Русе на 16 септември. Това съобщиха вчера от инициативния комитет по посрещането му. В него влизат председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов, директорът на МБАЛ д-р Владин Петров, председателят на Регионалната колегия на лекарския съюз д-р Антон Въжаров, директорът на Фондация „Европа“ д-р Йордан Дойчинов и акад.Петър Иванов.
Самият проф.Рефетов пожела да направи научна конференция, която да събере ендокринолози и специалисти по генетика от цялата страна в сградата на Окръжна болница, както той сам се изрази, обясни акад.Иванов, който води кореспонденцията с американския учен. Тема на конференцията ще бъдат молекулярните и генетичните основи на заболяванията на щитовидната жлеза, които проф.Рефетов изследва от дълги години. Именно за едно от своите открития - мутация на рецептора за щитовидните хормони, наречено Синдром на Рефетов, той е номиниран за Нобелова награда за медицина.
В програмата на посещението на проф.Рефетов е предвидено след конференцията той да се запознае с работата на болницата в Русе, да посети Русенския университет, да се срещне с кмета Пламен Стоилов и с председателя на Общинския съвет Васил Пенчев.
Проф.Рефетов е академик от Българската академия за наука и изкуства. Направено е писмено предложение до ректора на университета, кмета и Общинския съвет той да получи и почетните звания „Доктор хонорис кауза“ и „Почетен гражданин на Русе“. Досега почти всички групи съветници са изразили съгласието си за това с изключение на една - същите хора, които не пожелаха да приемат през 80-те години Елиас Канети, допълни акад.Петър Иванов.
Проф.Самуил Рефетов е роден през 1937 г. в Русе. Напуска България на 12-годишна възраст заедно със семейството си. Пет години живее в Белгия, после в Канада и накрая в САЩ. От 1969 г. е професор в Чикагския университет. Познат е в световните научни среди заради приноса си в лечението на щитовидната жлеза, а научните му разработки са ценен принос за науката.