Днес обжалвам строителното разрешение за "Южен поток", Паша Дере. Призовавам кмета на Варна също да обжалва, срокът да спрем грабежа е днес.
Това обяви в профила си в социалната мрежа "Фейсбук" лидерът на ДСБ и бивш говорител на РБ Радан Кънев.

От министерството на регионалното развитие потвърдиха, че към 14.00 ч са
подадени две жалби до Върховния административен съд чрез МРР -
от името на Сдружение "Гражданска лига за България" и от името на Радан Кънев от Реформаторския блок.

И двете жалби оспорват както законосъобразността на издаденото разрешение за строеж на газопровода "Южен поток", така и предварителното му изпълнение, се посочва в прессъобщението на ведомството.

Във връзка с повишения обществен интерес към въпроса за евентуални бъдещи действия на министъра на регионалното развитие относно издаденото разрешително за строеж на подобекти по газопровода "Южен поток" от ведомството отговарят, че "съгласно действащото законодателство
министърът не може да отмени сам издаденото разрешение за строеж".

"Според Закона за устройство на територията дори и в хипотезата на подадена жалба, министърът на регионалното развитие няма законови правомощия да преразгледа въпроса и да оттегли сам издадения акт", се посочва още в съобщението.

Разрешението за строеж беше подписано от министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева на 31 юли и публикувано в Държавен вестник на 5 август.
Предварителното изпълнение е можело да се обжалва в 3-дневен срок, докато за самото разрешително за строеж срокът е 14-дневен.
В тази ситуация единственият компетентен орган, който може да се произнесе
дали строителното разрешение е законосъобразно, е Върховният административен съд.

"В хода на съдебното производство съдът преценява дали жалбата е подадена в законоустановения срок, дали е от заинтересувано лице и дали е основателна", уточняват от МРР", като допълват, че срещу разрешителното за строеж може да бъде подаден и протест от прокурор.