Служители на Държавна агенция "Национална сигурност" са провели операция на територията на София и страната, в хода на която е неутрализирана организирана престъпна група, осъществяваща престъпна дейност свързана с трафик на хора – продажба на новородени, съобщиха от ДАНС.

Дейността на групата е свързана с набирането и последващо склоняване на бременни жени с нисък социален статус или в неравностойно положение, като за целта им обещават финансова облага, в случай че се съгласят да продадат новородените от тях деца. Предварително са осигурявани "клиенти" за осиновяване. Последните са най-често бездетни семейства от страната и чужбина, склонни да заплатят за дете, като по този начин избягват сложната процедура по осиновяване и евентуален последващ отказ от страна на компетентните власти.

Бъдещите родилки са настанявани в къща, функционираща като частна детска градина, находяща се в гр. София, където биват поставяни под контрол и обгрижване до момента на раждането на детето, като са им осигурявани по време на бременността в частни акушеро-гинекологични клиники.

След раждането новородените са предавани на клиентите, като за узаконяване на престъплението стартира процедура за осиновяване или припознаване на детето. В групата участва адвокат, чиято функция е да изготвя, набавя и придвижва необходимите за целта документи. По- голямата част от установените родилки са от български произход. Материалите са докладвани в Специализираната прокуратура и е образувано досъдебно производство.

Операцията е проведена на 30.07.2014 г. При извършените претърсвания и изземвания на адресите на участниците в организираната престъпна група са открити вещи и документи, имащи отношение към предмета на престъплението. Призовани и разпитани са лица, запознати със случая, като част от тях са разпитани пред съдия. Действията по разследването продължават. На лицата участващи в организираната престъпна група са повдигнати обвинения за участие в структурирано трайно сдружение с цел да вършат съгласувани в страната престъпления, визирани в чл. 159а, ал. 3 вр.ал. 1 и ал. 2, чл. 159г и чл. 182а от НК, като с постановление на Специализираната прокуратура им е наложена мярка за неотклонение "Задържане под стража" за срок от 72 часа. Работата по случая продължава.