Двама заразени със СПИН са хванати по време на кръводаряване. Вирусът е открит по време на изследванията, които се правят задължително, съобщи в. „Марица“.

Кръвта е унищожена веднага и не е стигнала до пациенти, увериха от кръвопреливния център. „При нас е изпратено писмо за потвърждаване на резултата в Националната референтна лаборатория“, обясни ръководителят на отдел Противоепидемичен контрол” в Районната здравна инспекция д-р Милена Коларова.

„Противоепидемичен контрол” в Районната здравна инспекция д-р Милена Коларова.
Тъй като в Кръвопреливния център дарителите фигурират с имена, ние сме издирили адреси и телефони от личния лекар, за да си направим проучването, допълни Коларова. Подобни случаи досега не са регистрирани. Контролът върху кръвта е изключително строг и е невъзможно заразена кръв да бъде пусната в мрежата, казват лекари.

12 са инфектираните с вируса на СПИН от началото на годината досега. Всички са насочени за лечение към инфекциозните сектори. Най-малкият пациент е на 15, а най-възрастният - 45. Повечето от заразените са мъже, някои от тях са пътували в чужбина преди време. Сред ХИВ-позитивните в Пловдив има и семейни.

СПИН се причинява от вирус, който се съдържа в кръвта, семенната течност, влагалищния секрет, майчината кърма.

Три са начините на предаване, припомнят от Центъра за превенция към община Пловдив, при попадане на сперма или вагинален секрет на човек, живеещ с ХИВ, у сексуалния му партньор, кръвен и от заразена на новородено - по време на бременност, раждане и кърмене.

Лекарите отново предупреждават, че трябва да се избягват случайни сексуални контакти, да се използват презервативи винаги. Особено опасна е употребата на общи игли и спринцовки. Нормалното битово общуване не носи риск.