"Ние разбрахме за решението за "Южен поток" от медиите и бързо бе разпоредена проверка. Юридически е невъзможно министерството да обжалва свое собствено решение, въпреки че има смяна на министрите".

Това заяви в сутрешния блок на Нова ТВ вицепремиерът по управление на средствата от ЕС Илияна Цанова във връзка с проекта "Южен поток", който, по думите на бившия премиер Пламен Орешарски, бил напълно замразен, но впоследствие стана ясно, че само няколко дни преди да освободи поста регионалният министър Десислава Терзиева е издала строително разрешение да се строят станция и терминал за тръбата в областта Паша дере.

"Има две юридически възможности оттук-нататък. Първата е да се обжалва предварителното изпълнение в срок от 3 дни от лица като НПО-та, общини. Втората възможност е в 14-дневен срок да се обжалва изпълнението пред Върховния административен съд отново от такива лица, но не и от самия Министерски съвет", обясни Цанова.

Новият вицепремиер от служебното правителство коментира и темата за замразените евросредства.
"Формално ние имаме една спряна програма и това е ОП "Околна среда". От февруари месец няма плащания. Аз искам да разбера каква е причината за това, защото за мен това не е добро решение", заяви Цанова.

"Натрупва се огромен дълг към строителите, имаме спрени строителни дейности,  разкопани улици – това има пряк ефект върху качеството на живота на хората – прах, невъзможност за придвижване. Има риска да загубим завинаги тези пари", допълни още вицепремиерът.

"Ако ние не бяхме спрели с тези разплащания, рискът да загубим пари от Европа щеше да бъде минимален. Спирайки разплащанията, ние не одобряваме тези разходи и по тази причина имаме риск да загубим тези пари, но те ще останат за сметка на бюджета", допълни Илияна Цанова.
По думите ѝ в същото време сме натрупали и дефицит от 800 милиона.

"Затова основна задача на нашето правителство е да локира ресурс в бюджета, за да се започнат тези разплащания незабавно, за да не загубим пари по тази вропрограма”, обясни Цанова.