Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че е разрешил високоточни въздушни удари срещу джихадистите от групировката „Ислямска държава“ (както сега се нарича радикалното движение „Ислямска държава в Ирак и Леванта“, ИДИЛ) в Северен Ирак.

В същото време е наредил и военни самолети да пуснат от въздуха хуманитарна помощ, за да се предотврати „потенциален геноцид“.

„Разреших високоточни удари, ако е необходимо, за да се помогне на иракските сили, които се бият, за да защитят цивилните, хванати в капан в планините без храна и вода. Можем да действаме отговорно и предпазливо, за да се предотврати потенциален геноцид“, каза Обама.

Ударите ще бъдат нанесени, ако джихадистите напреднат към Ербил,
столицата на автономния Иракски Кюрдистан, където има американски дипломати и военни съветници.

Удари ще бъдат нанесени и „ако терористите застрашат наши служители или оборудване в която и да е точка на Ирак“, уточни Обама.

Президентът на САЩ същевременно подчерта, че няма да изпраща сухопътни войски в Ирак, две години и половина след изтеглянето на американските сили от тази страна.

„Няма американско военно решение на кризата в Ирак“,
заяви Обама.

Същевременно беше потвърдено, че САЩ са спуснали от въздуха хуманитарна помощ от храна и вода за хиляди иракчани, застрашени от „Ислямска държава“ в Синджар, крепост на малцинствената група язиди.

„През последните дни жени, мъже и деца избягаха в този район и хиляди, може би десетки хиляди, от тях се крият в планината само с дрехите на гърба си. Те нямат храна, нямат вода“, каза Обама.

„Изправени сме изправени пред ситуация, в която невинни хора могат да станат жертва на ужасяващо насилие. Съединените щати не могат да отвърнат поглед“, продължи той.

Ултрарадикалната сунитска групировка „Ислямска държава“ действа в Ирак, Сирия и Ливан. В завзетите територии се преследват инакомислещите и се налагат крайни форми на ислямизъм.

Синджар (на кюрдски Шингал) е една от няколкото ключови области в северната част на Ирак. Преди няколко дни бойците на „Ислямска държава“ принудиха кюрдски въоръжени части, охраняващи града, да се изтеглят от позициите си. Настъплението на „Ислямска държава“ предизвика масовото бягство.