В един от най-светлите църковни празници Преображение Господне единственият действащ скален манастир в страната получи нов игумен - архимандрит Антоний. Това се случи по време на тържествена литургия, продължила повече от два часа в скалната църква на Басарбовския манастир. Службата бе водена от Русенския митрополит Наум, който въведе в новия сан монахът Антоний. Три пъти „Достоен е!“ утвърдиха избора на владиката и архимандритът пое службата си. Двамата отслужиха заедно водосвет и раздадоха курбан за здраве.
Смяната стана факт, след като досегашният игумен Емилиян бе отстранен от длъжност в манастира поради лош контрол на обителта.
Според мен най-важното за една света обител е и братята, и игуменът да бъдат духовно родени тук, да бъдат свързани духовно със светата обител, да познават всичко в манастира, да живеят с болките, с надеждите и с очакванията на хората, които посещават манастира, каза след службата митрополит Наум. Той допълни, че очаква от новия архимандрит да оживи още повече тази света обител и да я превърне в духовен център на района около големия град.
Това за мен е много тежък кръст, който поемам на гърба си, но не се оплаквам и изпълнявам послушанието като монах, каза в отговор новият игумен Антоний.
Докато свещеници и монашеското братство се поздравяваха с празника и новия ръководител, група румънски туристи се поклони в светинята, където св.Димитър Басарбовски е прекарал живота си. Виждате, че обителта пази жив спомена на преподобни Димитър Басарбовски и тук с благословението на румънския патриарх Теоктист има частица от неговите свети мощи, което поддържа жива тази духовна връзка между България и Румъния, отбеляза владиката Наум.
Освен работата по облагородяването на района и духовното въздигане на братството, на новия игумен предстои да довърши храма, който все още се строи в двора на манастира. Тук идват много болни хора и такива с физически увреждания, за които е невъзможно да се изкачат по стръмните стъпала до горе, затова и ще се постараем да намерим финансиране и да довършим църквата „Преображение Господне“, каза още митрополит Наум.