Сборникът "Търсен от хората, следен от властта", посветен на живота и служението на Проватския епископ  Антоний, бе представен вчера в зала "Александър Батенберг" в Историческия музей. Изданието е на Русенската митрополия и проследява съдбата на отдадения на своята мисия свещеник в нелекия му път. Подстриган за монах в Рилския манастир през 1942 г., той е служил като протосингел на Драмската митрополия на БПЦ, бил е възпитател в пансиона на Духовната академия в София, предстоятел на българското подворие в Москва, а с Русе са свързани два периода от живота му, в това число и последните му десет земни години. 
За книгата говори Русенският митрополит Наум, свои мисли споделиха началниците на Държавен архив в Русе Стефка Маринова и във Видин, където епископ Антоний също е служил години наред, Светлана Кръстева. Специално за събитието бе дошъл и отец Йордан Василев от Карлово, който е духовно чадо на дядо Антоний, както и Тивериополският епископ Тихон. 
Днес, когато се навършват 17 години от кончината му, в любимия на епископа русенски храм "Св.Николай Мирликийски" ще бъде отслужена заупокойна света литургия, а след това и панихида при гроба на владиката в църковния двор.