Консултации с политическите сили за състава на Районната избирателна комисия за предсрочните избори на 5 октомври свиква днес от 16 часа областният управител Венцислав Калчев. Поканени са парламентарно представените ГЕРБ, „Коалиция за България“, ДПС и „Атака“, към които ще се присъединят Реформаторският блок и „България без цензура“, които имат депутати в Европейския парламент. В консултациите могат да участват и други партии и коалиции.
Парламентарно представените партии и коалиции предлагат членове на РИК, включително и членове на ръководството. Никоя от политическите сили не може да има мнозинство в комисията, а председателят, зам.-председателят и секретарят не могат да са от една и съща партия. Квотите им зависят от съотношението на мандатите им в Народното събрание.
Извънпарламентарните сили, но с депутати в Европейския парламент, имат право на по един член в РИК. 
Ако политическите сили не се разберат за състава и ръководството на РИК, тогава за назначенията решава Централната избирателна комисия. Макар че е замислена като изключение, напоследък тази възможност е практика и назначаването на РИК редовно става в София.