Приюът за бездомни животни става отдел на „Комунални дейности“, решиха вчера съветниците. Това означава, че оттук нататък неговият управител няма да може да взема самостоятелни финансови решения, а ще бъде подчинен на директора на общинското предприятие. Освен това съветниците одобриха увеличаване на състава на „Комунални дейности“, което ще даде възможност вместо две 4 групи вече да работят по възстановяването на улиците и тротоарите.
Както можеше да се очаква, промените в приюта станаха повод за остър дебат между опозиция и администрация. Първите атакуваха предложението, защото заподозряха, че зад него стои лично отношение към  управителя на кучкарника и начин Женя Попова да бъде махната. Стефан Бучаков поиска да се каже каква е оценката за работата й, тъй като неговите впечатления били, че досега е нямало оплаквания от нея. В отговор на това зам.-кметът Свилен Иванов обясни, че не става дума за лично отношение, а за финансови правила, които управителят трябва да спазва. По тази причина предлагаме шефът на приюта да е подчинен на директора на „Комунални дейности“, уточни Иванов.
Никой не спори по финансовата част, но не виждам защо приютът трябва да става отдел, Биг бендът например е част от ОП „АРТ“, но не е отдел, опонира арх. Силвия Алексиева. Колегата й Пенчо Милков пък огласи, че от 6 декември в „Комунални дейности“ има синдикат и по закон структурните промени трябва да се съгласуват с него.
В най-горещата точка на спора се намеси и кметът Пламен Стоилов. Приютът не е ферма за кучета, не е за бизнес, а за намаляване на популацията на бездомните животни. Когато даваме оценка, е добре да имаме предвид не само това, че там кучетата са добре охранени и гледани, но и това, че много от жалбите на хората не се решават, разпали се той. Например наскоро в двора на училището в Мартен една кучка родила и гонела децата. Въпреки че директорът подал сигнал на тел. 112, от приюта никой не се отзовал. Вярно е, че популацията намалява, но не с тези темпове, с които искаме, в момента на много места има оплаквания от глутници, каза още кметът. Стоилов коментира още, че шефът на приюта грубо погазва финансовата дисциплина и си прави доставки, без да се съобразява с изискванията. Той обаче отрече да става дума за уволнение. Това ще се решава от ресорния зам.-кмет, а сега искаме просто целесъобразна структура, така че приютът да бъде под строг финансов контрол, добави Стоилов. А по отношение на синдиката в ОП „Комунални дейности“ заяви, че при него няма депозирани за това документи.
Тези мотиви трябваше да чуем още на комисиите, а не просто приказки за грешки и преструктуриране, коментира Пенчо Милков.
Стефан Бучаков обаче отново взе думата, а кметът не му остана длъжен и спорът придоби политически привкус.
В крайна сметка предложението беше гласувано така, както беше внесено.