Русе няма да има местен омбудсман. Нито един от класираните четирима кандидати не получи необходимите 2/3 от гласовете на общинските съветници или 34 гласа. Класираният на първо място Йордан Борисов получи 22 вота „за“, 16 „въздържал се“ и 3 „против“. Вяра Драгнева, единствената която не присъства на сесията, събра 12 гласа подкрепа. За Здравко Паскалиев гласуваха 17 съветници, а за Гинка Танкова - 15.
Резултатите не бяха изненадващи, защото още по време на комисиите стана ясно, че представителите на ГЕРБ, на „Атака“ и ОДС не намират смисъл от същестуваването на тази институция. На самата сесия Мирослав Славчев от „Атака“ формулира причините, заради които смята, че изборът на омбудсман сега би бил грешка. В закона за местното самоуправление дейността и функциите на местния омбудсман не са разписани и въобще има много правни неуредици, каза той. Освен това липсвали текстове, които да регламентират неговата политическа необвързаност, морал, възраст и т.н. и имало риск той да влезе в конфликт на интереси. Самият правилник за дейността му не бил добър. Славчев предложи правилникът да бъде преработен и Русе да инициира промени в закона, за да може местният омбудсман да се избира от гражданите, а не от Общинския съвет. Щом политическите сили го избират, той ще е зависим от тях, да не говорим, че омбудсманът сключва договор с кмета, а това автоматично го прави зависим и от него, каза Мирослав Славчев. И посочи за пример Бургас, където институцията била провалена, но 6 години съветниците не можели да отстранят омбудсмана, защото не успявали да съберат необходимите гласове. В Бургас имало само 47 жалби годишно от компетентността на обществения посредник, а харчовете били близо 70 хил. лева.
Председателят на конкурсната комисия д-р Теодора Константинова възрази и коментира, че местният посредник е необходима фигура. Тя би била от полза не само за гражданите, но и за Общината, освен това не е задължително, щом в Бургас институцията не работи, така да бъде и в Русе, каза Константинова. Представители на дясната и лявата опозиция също подкрепиха тази теза, но мнозинството реши друго.
След гласуването Мирослав Славчев се извини на отрязаните кандидати, като уточни, че проблемът не е в тях. Това обаче предизвика бурна реакция на недоволство в залата.