Отвлеченият и екзекутиран бургаски бизнесмен Стоян Стоянов е заплашвал преки конкуренти в строителния бранш, разкриха свидетели в съда. Той се заканвал, че ще смаже конкуренцията, а неколцина търговци сплашвал лично с недвусмислени предупреждения да се оттеглят от пазара.

Един от свидетелите е Пенчо Пенчев от старозагорската фирма "Агро транс". Той твърди, че в телефонен разговор Стоянов му заявил, че ще съсипе бизнеса му и ще смаже всички дребни производители. Тези показания Пенчев дал преди пет години, непосредствено след убийството на Стоянов. Той бе призован в четвъртък на свидетелската скамейка отново, но този път заяви, че не си спомня да е имал проблеми с шефа на "Гранити". След като магистратите му припомниха с протокола от разпита, старозагорският бизнесмен се оправда, че е минало много време и не си спомня нищо.

Друг от важните свидетели е треньорът по ММА Димитър Димитров, който не успя да се яви лично, но показанията му бяха прочетени в съдебната зала. Според него Стоян Стоянов е теглил пари и извършвал сделки зад гърба на съдружниците си. Договорът, който подписал с турска компания за доставка на цимент, бил на стойност 30 милиона лева. По тази сделка той взел парите предварително, без да информира съдружниците си. Димитров стигнал до тази информация, след като бил помолен от вуйчото на Стоян Стоянов да проведе частно разследване за отвличането и убийството.

Междувременно стана ясно, че един от най-важните свидетели Тодор Стамов, известен с прякора Малкотърновския, не може да бъде открит никъде. Разпитът му е от изключителна важност, тъй като той е бивш съпруг на любовницата на Стоянов.