Известният предприемач Елън Мъск предупреди, че системите за изкуствен интелект крият заплаха за човечеството. В своя блог той препоръчва да прочетем книгата „Суперинтелект” от философа Ник Бостром, който е известен с теориите си за симулирания свят.

Основателят на Tesla и SpaceX казва, че трябва да бъдем много внимателни с изкуствения интелект, защото теоретично подобни системи могат да се окажат опасно „ядрено оръжие”.
Все пак Елън Мъск не смята, че човечеството трябва да загърби напълно изкуствения интелект. Подобни разработки се ползват от самите компании на Мъск, които налагат перспективни технологии за генериране на енергия от слънцето и електрически коли.
Така например, Елън Мъск мечтае за колонизиране на Марс. Той се надява, че след 10-12 години на Червената планета за първи път ще бъдат изпратени хора. „Мисля, че това е напълно възможно. Приоритетна задача в дългосрочна перспектива е създаването на самодостатъчен град на Марс”, заяви шефът на SpaceX.
Наскоро друга негова компания, Tesla, подписа договор с японската корпорация Panasonic за изграждане на т.нар. „гигафабрика” за производство на литиево-йонни батерии. Предприятието ще започне дейност пред 2017 г., като постепенно ще увеличава обема на производство и към 2020 г. ще доставя батерии за 500 000 електромобила годишно.