Неуспешен се оказа първият опит за продажба на активите на фалиралия „Локомотивен и вагонен завод“, научи „Утро“. Теренът, сградите и оцелелите до момента машини се предлагаха общо на търг с тайно наддаване на начална тръжна цена от 17 320 220 лева. В деня на наддаването обаче предложения не са постъпили, съобщи синдикът на дружеството Драгомир Григоров от Велико Търново.
Както „Утро“ писа, 147-годишният завод, който в последните години бе притежание на контролирания от Васил Божков холдинг „Железопътна инфраструктура“, бе обявен в несъстоятелност чак през юни тази година. Всъщност предприятието спря преди повече от две години. Докато съдебната защита стане факт, най-ценните му машини бяха разпродадeни на търг, организиран от съдия-изпълнител по поръчка на банката кредитор. Оздравяване на дружеството така и не бе поискано от никого, така че е ясно, че ЛВЗ отива в небитието. В момента някои от сградите са отдадени под наем на други фирми, развиващи дейност, нямаща нищо общо с железопътния транспорт.
Списъкът активи за продан включва пет поземлени парцела с обща площ 178,57 декара, 80 сгради и голям брой машини, от които голяма част са вече негодни и стават само за скрап. В голямата си част машините са произведени преди 1980 г. /60%/, част от тях преди 1960 г., а само 10% са придобити след 2000 г. Халетата са неподдържани, с течове от покривите и с изпочупени стъкла и биха се продали трудно. Изключение прави само отдаденият под наем цех за резервни части, където все още работят 5-6 струга.
Най-ценният имот на фалиралото предприятие е големият парцел с приложна инфраструктура, върху който може да се разгърне всякакво производство. Сградите обаче са толкова амортизирани, че представляват пасив, а не актив, тъй като купувачът ще трябва да похарчи средства, за да ги събори, смята синдикът Драгомир Григоров. Той се надява кредиторите на ЛВЗ да продължат да продават всички активи в едно, тъй като разбиването им на отделни парцели и сгради би реализирало може би някакви приходи, но би направило останалите непродаваеми. Функционирането на няколко фирми на тази площадка би предизвикало множество проблеми с общата им инфраструктура, ток, вода и др.