Жълт код е обявен за 6 август в 6 области на Северозападна България за интензивни валежи, гръмотевични бури и градушки, съобщиха от НИМХ.

Кодът е в сила за областите Видинска, Монтанска, Врачанска, Плевенска, Ловешка и София област. В тези области се очакват валежи с количества между 10 и 20 л/кв.м, локално и до 35-40 л/кв.м за денонощие. Ще се развиват гръмотевични бури, с временно усилване на вятъра. Ще има и градушки. В старопланинските райони на София област се очакват валежи с количества между 10 и 20 л/кв.м, локално и до 35-40 л/кв.м за денонощие. И там ще се развиват гръмотевични бури, с временно усилване на вятъра. Ще има и градушки. За останалата част от страната е в сила зелен код.

Още преди обяд над Западна България, а по-късно и на изток ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще паднат краткотрайни, на отделни места в следобедните часове, интензивни валежи, придружени от гръмотевични бури и временно усилване на вятъра. Ще има градушки. В югоизточните райони ще има повече слънчеви часове и дневните температури там ще достигнат 33°-34°. В останалата, по-голямата част от страната, максималните ще са от 27° до 32°, в София 27°.

Над планините, в неустойчива въздушна маса, ще се развива купесто-дъждовна облачност, по-мощна в следобедните часове. Ще има краткотрайни валежи, придружени от гръмотевични бури, най-интензивни по старопланинското било. Вятърът ще е от изток, във високата част - от югоизток, ще бъде умерен.

По Черноморието ще има временни увеличения на облачността, но вероятността за превалявания е много малка. Вятърът ще се ориентира от североизток, слаб до умерен. Максималните температури по крайбрежието ще бъдат между 29° и 32°. Температурата на морската вода е 26°-28°. Вълнението на морето ще бъде около 2 бала.