„Това, което държите в ръцете си, не е просто книга. И бих искала да го знае всеки, който ще разтвори тези страници. Това е рискова акция за навлизане в реалиите на един тресящ се от земетръси български Преход, на драстично разместване на пластовете и ценностите, на отблъскващи абсурди и разтърсващи факти. Това са парчета от българския пъзел, конструиран от отчаяния ми опит да кажа на висок глас дълго прикривани истини и да атакувам удобните заблуди, които пречат на промяната“.
Така започва предговорът на новата книга на театралния критик, публицист и просто честен човек Мирослава Кортенска. Самия предговор тя е нарекла „Според мен“. А обемистият том, издаден в издателство „Ентусиаст“ преди година, носи простичкото и може би за някои погледи крайно неатрактивно заглавие: „Глас от общественото мнение“. Ако обаче човек надмогне атавистичния си уплах от солидния обем на книгата /в която, естествено, няма нито „пряка реч“, нито „завладяващ“ сапунен сюжет/ и я отвори, и ако този човек е от онези, мислещите тръстики по определението на Паскал, няма начин той, читателят, в един момент да не се улови, че се самопоздравява - че е открил онова четиво, което му дава увереност, че някой е формулирал неговите собствени гневни размисли, трескави съмнения, мрачни подозрения, сподавените му пориви да назове нещата със собствените им имена и търсенията на затлачените в тревните пространства истини. С други думи - че той, мислещият читател, не е самотно дърво на хълма.
В новата книга на Кортенска са включени  публицистични текстове, критика и интервюта, коментари за българския преход, за промените, абсурдите и културата на упадъка. По собствените й признания, тя е успяла „именно в това време, в което изкуството и културата бяха поставяни все зад вратата на обществения интерес, да изляза от този ъгъл и да се включа в дебата по най-болните и най-тежки теми... Оказа се правилно това, в което вярвах: че образованият човек, човекът на словото, не може да стои настрани, че той е призван да бъде полезен и за другите“. Така Кортенска формулира „трите основни кита на съвременното общество“: образование, култура, медии и техните опасни мутации - „културата на бедността и упадъка, чалгата и кичът, корупцията и манипулациите на медиите, проблемите на образованието и младите“. Както казва авторката, „Когато общата картина се очертава толкова тревожна, дори непоносима, градусът на мненията, целящи да я променят, не могат да бъдат лицеприятни и умерени“.
Дори само заглавията на отделните публицистични текстове в книгата на Мирослава Кортенска говорят за избора на авторката на възможно най-парливите и бодливи теми от съвремието: „За братчеда на Исус или За евтината пропаганда на натегачите, които ни помпат с фалшиво самочувствие“, „НДК - най-голямата черна каса на прехода“, „Новогодишни издънки. Мрънкането на Горан Брегович, цинизмът на Тодор Колев и безумните идеи за Българския Лувър“, „Ефирът залян от помийната яма на „Big Brather family“, а некои избрани - целите в бяло...“, „Горещи пари или Пренареждане“, „Арт фестивалите или За контролираната култура. Кой дърпа конците и събира парите?“, „За ЮНЕСКО и местните варвари“, „Енциклопедия на рушвета или За зверствата на паразита“, „За топора и златната игла или За непроменимия балкански синдром на жестоките нрави“ и още много други.
В книгата си авторката е включила и свои театрални портрети - разказва своите спомени за Невена Коканова, Леон Даниел, Станислав Стратиев, Мариана Димитрова /актрисата, родена в Русе, и загинала трагично в САЩ, където живееше/, интервюта, профили, рецензии, анализи. 
Хората от театралните кръгове добре познават Мирослава Кортенска като доктор по изкуствознание, театрален критик, културолог, драматург и преподавател. Специалистите ценят нейното изследване „Културен вертикал“, което е посветено на процесите и водещите имена в българския театър и култура в последното десетилетие на ХХ век.
Хората, които обикновено са от другата страна на рампата и влизат в театъра като зрители и не пишат, а четат книги, вероятно по-малко познават дарбата на Мирослава Кортенска непримиримо да нарича нещата със собствените им имена. За тях може би повече ще проговори фактът, че тя е вдовица на без време отишлия си от този свят неповторим актьор Кирил Господинов /едва ли има някой, който да не помни големия артист, направил феноменален филма „Баш Майстора“/.
Несъмнено е едно: че и за русенци и от двата кръга би била интересна срещата на живо с Мирослава Кортенска. Тя ще се състои във вторник, 23 октомври, от 18 часа в Клуба на дейците на културата, където ще бъде представена книгата „Глас от общественото мненние“. Може би след тази среща повече хора и в нашия град ще си отговорят на трудни въпроси или ще започнат да си дават нови.