Питон напада в „Люлин“, свидетелстват жители на най-големия общински район у нас. В профилите си във Фейсбук те пишат, че голямата змия обитава карето от зад блоковете с номера 906, 907, 906П, 908.
В споменатото каре, като в повечето у нас, има множество улични котки. Всяка година те се сдобиват с малки. Това лято обаче всички котенца мистериозно изчезнали.

„Живея на I етаж, в блок 906, вх. А. Преди няколко дни, чуваме котката ни да извива на умряло на перваза. Майка ми скочила и запалила лампата. Видяла намотано кълбо, което се изстреляло и скочило срещу котката и срещу нея. Майка ми видяла питон, на цвят сив с бяло, около 1,5 метра“, пише софиянец на страницата си във Фейсбук, цитиран от bnews.

Хората се обадили на тел. 112, а оттам изненадващо им казали, че не било работно време. Настояли сами да проверят къде се крие питонът. „Да го хванем за опашката може би?“, пише още ужасеният софиянец.

Вчера (4 август) отново звъннал, но му отговорили, че няма кой да се занимава с такива случаи.

Пожарникарите също отказали да гонят змията. „Какво да правя? Помагайте! Не смеем да си отворим прозореца“, завършва обяснението си човекът.

На метри от злополучното каре се намира дворът на 40-о СОУ "Луи Пастьор", в който играят постоянно десетки деца.

Мъж, живеещ в злополучното каре, разказа, че негова проверка е констатирала, че питонът обитава мазе в блок 906.

„Нито една институция не вярва. Мислят, че сме се надрусали и подаваме фалшиви сигнали. Снощи една съседка простря. Малко по-късно прането ѝ падна и жената слезе да го вдигне. През това време змията мина между краката ѝ. Вдигна се голям вой. Свързахме се с учени от БАН, обещаха да дойдат“, разказа човекът.

Според него питонът нарочно е пуснат, за да бъде намалена популацията от улични котки. „Съмняваме се в една комшийка, която гледаше игуана и други екзотични животни. Жената се премести преди време, но може дъщеря ѝ да е пуснала питона в знак на омраза срещу котенцата“, допълни софиянецът.

Според него не е нормално всеки да може да си купи свободно всякакво екзотично животно от зоомагазините.

Дори се съмнява, че и по границите никой не упражнява контрол по внасянето на такива твари.