Председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Анжела Тонева е подала оставка снощи. Причините за това са напрежението в енергийната система. Тонева е разговаряла с премиера Пламен Орешарски върху нея не е оказвано натиск. Анжела Тонева не желае да коментира официално пред медиите решението си да напусне поста си. Тя ще продължи да изпълнява функциите на председател, до избора на нов шеф на регулатора. Премиерът Пламен Орешарски не коментира пред журналисти оставката на Анжела Тонева. Орешарски бе запитан за нея по време на пресконференцията след срещата със сръбския премиер Ивица Дачич, но не даде отговор на този въпрос.
В Народното събрание депутатът от „Атака” доц. Любомир Владимиров заяви, че оставката на Анжела Тонева идва от лобита, които стоят в сянката на енергийния сектор на България. Освен, че може да се цели едно разклащане на държавата по време на отоплителния сезон, се вижда, че самата комисия ДКЕВР по никакъв начин не може да се противопостави на различните интереси, които я притискат от тези лобита. От „Атака” желаем промяна в Закона за енергетиката, чрез която държавната комисия да бъде съставена по съвсем друг начин. Гражданските организации да бъдат представени в нея и да имат право на глас”, заяви депутатът. „Членовете на една комисия като ДКЕВР трябва освен да са завършили с енергийно образование, но и да могат да вземат решения, които са получили от практиката. Надявам се, когато се избира нов председател на ДЕКВР или изцяло нова комисия в скоро време, това да се вземе предвид и да залегне в закона”, заяви доц. Владимиров.
Бившият министър на икономиката и енергетиката в правителството на ГЕРБ Делян Добрев заяви: Месеци наред предупреждаваме, че последното решение на регулатора ще доведе до катастрофални последици за енергетиката, заяви Добрев. Той припомни, че това е решението за намаляване на цената на електроенергията с 5% и трансфер от Министерски съвет в размер на 500 млн. лв. за субсидиране на това намаление. „Този трансфер обаче го няма. Тази година се дадоха 75 млн. лв., за следващата година се очакват около 40 млн. лв. Това означава, че само поради това недостигът в системата ще е от 400 млн. лв. Многократно повтаряме, че това ще е недовзет приход на 1 юли 2014 г., ако не и още по-рано. Видяхте в отчетите на НЕК за деветмесечието, че има 114 млн. лв. загуба, но там не са отчетени 250 млн. лв. за разполагаемост. Така че загубата е катастрофална сравнено с която и да е година преди това”, заяви Добрев.
„Вече сме свидетели на огромните загуби, които регистрират дружествата. Това е напрежението в енергетиката, за което най-вероятно говори регулаторът. Когато и ако се случат още по-тежки последици за енергетиката, някой трябва да носи отговорност. Според мен тази оставка е, за да не се прехвърля вината на човек, който очевидно не е бил съгласен с част от решенията”, каза депутатът.
На въпрос за какъв натиск към Тонева може да става въпрос, Добрев каза: „Според мен е приложен натиск още при вземане на решението на 1 август с обещание, че липсващите средства от близо 500 млн. лв. ще бъдат компенсирани от други източници”.
На въпрос дали председателят на ДКЕВР трябва да се избира от Народното събрание, Добрев посочи, че преди време е внесъл такъв законопроект. „Дори предложението беше да се избира с две трети от народните представители. Хубаво е наистина да бъде избиран от парламента, за да има по-голяма самостоятелност. В мандата на ГЕРБ ние създадохме комисия за наблюдение на ДКЕВР точно с тази цел”, каза още Делян Добрев.
Няма как оставката на Анжела Тонева да доведе до сътресения в енергийния сектор, каза депутатът от Коалиция за България Явор Куюмджиев. „Няма как да доведе до сътресение в системата, защото това е регулатор, който определя цените веднъж годишно. Регулаторният период е в средата си. Който и да е новият председател, ще има достатъчно време да навлезе в материята. Няма никаква драма”, обясни Куюмджиев.
По повод коментар на Делян Добрев от ГЕРБ, че напрежението в енергетиката идва от неосъществен трансфер от страна на правителството, Куюмджиев уточни: „Това е несъстоятелна теза, защото правителството не може да превежда пари на която и да било държавна фирма, защото това би било неправомерна държавна помощ. Друг е проблемът – при предишното управление 80% от капитала на дружествата беше изземван от държавата, за да закърпи дупките в бюджета на Дянков. Това бяха около 1.5 млрд. лв., които бяха източени от енергетиката за 3.5 години. Ако тези пари ги имаше, нямаше да го има това напрежение, за което се говори”.
На въпрос дали председателят на ДКЕВР трябва да се избира от парламента, Куюмджиев заяви: „Това е залегнало в нашата програма. Предполагам, че след празниците това ще е темата, която ще обсъждаме”. Депутатът заяви, че комисарите в ДКЕВР трябва да са повече, защото има 4 сектора, които комисията регулира.
Трябва да си припомним, че по време на управлението на ГЕРБ бяха сменени четирима председатели на ДКЕВР, и под много тежък натиск. Единственият, който решаваше за тяхното сменяне, беше бившият премиер, каза депутатът от Коалиция за България Явор Куюмджиев. „ДКЕВР е независим орган, който взима решения без да бъде теоретично напътстван или напряган от когото и да било. Ние задължително ще спазваме тези изисквания, не както беше преди – ДКЕВР беше продължена ръка на Бойко Борисов”, заяви депутатът.
По повод това, че се говори за напрежение в енергетиката, Куюмджиев каза: „Напрежение в енергетиката има. Още в първия ден на това Народно събрание си спомняте, че беше дискутирана темата за енергетиката. Служебният министър-председател и служебният министър заявиха от трибуната на НС, че енергетиката е в катастрофално състояние. Напрежение – да, има. Има, обаче, и стъпки, които се предприемат, за да бъдат решени проблемите в енергетиката. Те са една по една. Но оставката на г-жа Тонева е нейно лично решение, няма как да го коментирам”.