Пълна с листа дупка с размери 40/40 и дълбочина 2 сантиметра, от която стърчат арматурни железа, няма връзка със счупването на крак на пешеходка, която стъпила в замаскираната неравност. Това реши Окръжният съд и отмени присъдените от районните магистрати 7000 лева обезщетение. Решението може да се обжалва пред Върховния касационен съд.
Историята е от 2011 година, когато пообед К.И. минала по тротоара на ул.“Райко Даскалов“ край Съдебната палата. Явно невидяла коварния капан, жената стъпила в него. Веднага след това усетила адска болка и паднала на земята. Успяла да звънне на 112 и минути по-късно била откарана в болницата, където последвали няколко операции на счупения десен крак, поставяне на шина и рехабилитация. Лечението и възстановяването й продължили повече от половин година след инцидента, а разходите й възлизали на над 1000 лева. Освен това, жената била в тежест на близките си, които трябвало да я гледат. Затова смята, че Общината, която е отговорна за поддръжката на тротоарите, трябва да понесе отговорност за мъката й. И поиска съдът да я накаже с 1000 лева обезщетение за направените разходи по болници и 20 000 лева за претърпени страдания заедно с лихвите.
На първа инстанция Районният съд осъди Общината на 7000 лв. неимуществени вреди, като отхвърли останалите искания на пострадалата. Окръжните магистрати обаче не видяха причинно-следствена връзка между инцидента и състоянието на тротоара. Бездействието на Общината по отношение на нагънатите плочки на тротоара и увреждането на жената също не кореспондирали.
Както „Утро“ писа, с подобни мотиви миналата седмица Окръжният съд отмени присъденото обезщетение на родителите на загиналата на бул.“България“ Петя. Според магистратите Общината не е виновна за катастрофата, при която 16-годишната ученичка намери смъртта си. Докато според почернените родители неподдържаният и опасен подлез е причина момичето да пресече булеварда, където избуялата растителност между пътните ленти е ограничила видимостта и Петя не е видяла приближаващия камион.