Компанията "Стройтрансгаз", чийто основен акционер е Генадий Тимченко, излезе от проекта за строителство на газопровода "Южен поток" на територията на България.

Руският бизнесмен съобщи това в интервю за ИТАР-ТАСС.

"Ние спечелихме търга, надявахме се да дадем своя принос, но виждате ли г-н Маккейн пристигна в България и уговори местните власти да се откажат от нашите услуги. Ние излязохме от проекта, за да не бъде прекратен. Предвиждаше се, че "Стройтрансгаз" ще построи на територията на България първата сухопътна отсечка с дължина 500 км. Сега ние трябва да бъдем сменени от компанията "Центргаз", която е собственост на "Газпром"...Макар че "Стройтрансгаз" е участвал в най-големите международни проекти, ние сме строили част от "Северен поток" между Германия и Чехия, изграждали сме тръбопроводи в арабските страни....", заяви Тимченко.

"Стройтрансгаз консорциум", в състава на който влизаха руската "Стройтрансгаз" и българската "Газпроект Юг", спечелиха през май търга за изграждането на отсечката от "Южен поток" на територията на България, припомня ИТАР-ТАСС. Агенцията отбелязва още, че проектът започна да буксува след като България беше посетена от трима американски сенатори начело с Джон Маккейн. След разговори с него българският премиер Пламен Орешарски обяви, че България замрази проекта.