Малките рибки, между 2 и 5 сантиметра, са обърнали корема по брега на един от водоемите край хасковския квартал Болярово. За това сигнализира 70-годишният Боян Желев. „От 8-годишен съм рибар, с риболовен билет. 62 години стаж имам с въдица в ръка”, разказва възрастният мъж пред haskovo.net.
От водоема, който се намира северно от селскостопанския двор на квартала, в края на боляровското землище към Въгларово, рибарят-ветеран е вадил не много големи риби, шаран, каракуда. Сега обаче му направили впечатление стотиците, а може би и хиляди рибета, изхвърлени на брега.

Ветеранът има свое обяснение за феномена. „Не е от някакъв химикал. От природата е. Заради дъждовете. Вали уран”.

Поради стряскащото си изявление обяснява: „Работил съм дълги години в ОТКК (Отдел за технически и качествен контрол) към рудника в с. Фабрика край Златоград. Знам какво говоря. Природата се побърка след аварията с ядрената централа Фукушима в Япония. Сега природата се мие. Вали уранов дъжд. Наблюдавам околната среда, как се променя. Сега след жътва нивите са почернели. Някога, по времето на моята младост не беше така. Бяха златисти. Всички природни бедствия, които ни се случват, си имат логично обяснение, нищо не става току така. Всички тези, които се бият в Украйна, в Либия, в Газа, мислиш ли, че не използват уран?”