Комисията по бюджет и финанси подкрепи на второ четене актуализацията на бюджета на Здравната каса с 225 млн. лева, предаде БГНЕС.

При условия на "падащ кворум" с участието на 7 народни представители, сред които нито един от ГЕРБ и "Атака", двама от ДПС и петима от "Коалиция за България", бюджетната комисия единодушно прие поправките в закона за бюджета на НЗОК. Допълнителните 225 млн. лева пък ще дойдат чрез вътрешни трансфери в бюджета, тоест съкращения в бюджетите на други ведомства, което се случва по предложение на депутатите от левицата чрез поправки в заключителните разпоредби на Закона за Държавния бюджет.

Заключителните разпоредби на Закона за Държавния бюджет са и единствените, които претърпяха поправки по време на заседанието на комисията. Всички останали предложения, които бяха заложени в предложението на правителството за актуализацията не минаха през бюджетна комисия, след като бяха подкрепени единствено от двамата представители на ДПС, а депутатите от "Коалиция за България" гласуваха "въздържал се".

По време на днешното заседание по предложение на финансовия министър бяха отпуснати и допълнителни 50 млн. лева на Фонда за бедствия и аварии към Министерски съвет. Предложението бе подкрепено единодушно от бюджетната комисия, а средствата също ще дойдат без промяна на макрорамката и чрез преразпределение на средства.

Актуализацията на бюджета на НЗОК и на Държавния бюджет трябва да бъдат разгледани и гласувани на второ четене в пленарна зала по време на извънредното заседание на Народното събрание днес от 14:00 часа, преди да влязат окончателно в сила.