Няколко пъти, преди наводнението, сме канили хората да напуснат къщите си, но много от тях отказаха да го направят. Ние нямаме инструмент да ги принудим. Дори в момента има хора, които живеят на високите етажи.

Това заяви пред БНР кметът на Мизия д-р Виолин Крушовенски.

Осигурени храна, вода и светлина за евакуираните жители на града. Около 300 души са настанени в общински сгради. Останалите са потърсили близки роднини в съседни села.

Няма как да изясним в този ужас колко къщи са паднали - никой не е броил къщите. Те тепърва ще рухват, каза Крушовенски. Той уточни, че стремежът е бил да се спасят хората. Мнозина от тях ще останат без къщи. "Няма как да им осигурим жилища. Няма и как да живеят на палатки. Допускам да живеят във фургони, макар и временен вариант, но спасителен", посочи кметът.

Той уточни, че при спасителните акции са помагали и от полицията. "Имаше празник на града и дори имаше гости. Хората не искаха да напускат къщите си", разказа Крушовенски. Според него земеделец собсвеноръчно и разрушил дигата на реката, за да направи пробив и да помогне на оттичането на водата. Водата, която заля град Мизия категорично не може да бъде само от дъждове, заяви Виолин Крушовенски. Приливната вълна със сигурност е дошла от преливането на язовир. Вместо буфер, тези язовири станаха за нас бомба, каза кметът на Мизия.