В отговор на призива на правителството за икономии "Газпром" увеличи цените на Южния коридор почти 1,5 пъти до 738,5 рубли, пише "Ведомости".

Цената на строителството на газотранспортната система Южен газов коридор, предназначена за доставянето на газ от Русия по експортния газопровод на "Газпром" "Южен поток", се увеличи с 45% до 738,54 милиарда рубли. Това сочат материали, публикувани на сайта на газовия холдинг. Представител на "Газпром" не успя да обясни причините за поскъпването. Днес по поръчение на министерството на икономическото развитие "Газпром", както и останалите инфраструктурни монополисти, трябва да представят в министерството петгодишен план за съкращаване на разходите с 10% ежегодно.

"Южен поток" е политически проект, целящ прекратяването на транзита на газ през Украйна. По тази причина даже на фона на рисковете с правовото регулиране на неговата европейска част и призивите на правителството към икономии "Газпром" упорито продължава строителството, увеличавайки неговата цена, заяви анализаторът на "Сбербанк CIB" Валерий Нестеров.

Южният газов коридор включва десет компресорни станции и две тръби с обща дължина 2500 км от Нижгородска и Воронежка области до Анапа, където започва подводната част на "Южен поток". Самият експортен газопровод с капацитет 63 милиарда куб.м. и дължина 2400 км ще мине по дъното на Черно море до България и от нея ще продължи през Сърбия, Унгария, Словения до Италия. Началото на експлоатация на системата е планирано за началото на 2016, тя ще заработи на пълна мощност от 2018. Строителството на "Южен поток" се оценява на 22,5 милиарда долара, а заедно с руската част цената му достига 45 милиарда долара.

Ако "Газпром" успее да сключи договор с Китай, тогава ще му се наложи да инвестира в строителството на газопровода "Силата на Сибир", който също е предвидено да бъде пуснат в експлоатация през 2018. Неговото строителството се оценява на 23,4 милиарда долара, а заедно с разработването на ресурсната база – Чаядинското находище – на 36,4 милиарда долара. В днешната икономическа ситуация подобни разходи могат да сринат цената на компанията, заяви Нестеров. Директорът на East European Gas Analysis Михаил Корчемкин смята, че "Газпром" ще икономисва от всичко в името на "Южен поток", но след неговото пускане на концерна ще му се наложи да повиши експортните цени с 15% или да поиска понижаване на експортните мита, иначе газопроводът ще се окаже губещ.