На 10 декември отбелязваме Международния ден на правата на човека.

На този ден се отбелязва приемането от страна на Общото събрание на ООН на Всеобщата декларация за правата на човека, която обявява всички хора за равни по права и свободи по рождение.

Приетата през 1948 г. Всеобща декларация за правата на човека се смята за неформална конституция, гарантираща правата на човека. Тя признава човешките права и свободи като дадени по рождение, осигурява равноправие и гарантира защита от насилие, лошо отношение и наказания, които засягат човешкото достойнство. Общите усилия на международната общност за гарантиране правата на човека продължават и днес. Денят, в който през 1948 г. е приета Всеобщата декларация за правата на човека – 10 декември, е обявен за Международен ден на правата на човека.

Поемайки инициативата от Всеобщата декларация Съветът на Европа създава Конвенция за защита на човешките права и основните свободи. Тя гарантира правото на живот, свобода и сигурност, както и справедлив процес, гласуване и кандидатстване на избори, свободата на мисълта и религията, а също така и свободното изразяване. С Конвенцията се забраняват изтезанията и смъртното наказание, както и нечовешкото или унизително отнасяне към хората.

По случай международния ден на човешките права на 10 декември от 19.00 часа в Червената къща в столицата посланикът на Нидерландия у нас Н.Пр. Том ван Оорсхот ще анонсира прожекцията на документалния филм Репортер (Reportero) на режисьора Бернардо Рюис, а след филма ще се състои кратка дискусия върху журналистиката в светлината на човешките права.

На 10 декември в клуб "Студио 5" от 12.00 часа ще бъде връчена и годишната награда за принос към правата на човека и правозащитността - "Човек на годината", инициирана от Български хелзинкски комитет (БХК).

На 10 декември 2008 г. БХК за пръв път връчи наградата си за принос към правата на човека и правозащитността на официална церемония в Народния театър "Иван Вазов". Тя се присъжда на личност, колектив или организация от професионално жури на базата на обективни критерии. Наградата няма финансово изражение, целта й е да даде признание и публичност на носителя й.