Тайните служби потвърдиха, че премиерът на Косово Хашим Тачи е мафиотски бос, пише сръбският вестник "Вечерне новости".

Докладът на специалния прокурор на ЕС за отвличанията, убийствата и търговията с човешки органи Клинт Уилямсън потвърди тезата отпреди 4 години на специалния докладчик Дик Мартин, че Тачи е мафиотски бос и целият свят е знаел за това, но не е проявено желание за справяне с него.

Както написа Марти, аналитиците на НАТО и службите на най-малко 4 държави са получили информация за престъпления, зад които стои Тачи. В докладите на германското разузнаване БНД, италианското СИСМИ, британското МИ6 и гръцките разузнавателни служби косовският премиер е считан за най-опасният "бос на мафията" на Армията за освобождение на Косово (АОК), посочва Марти.

Контактите с разузнавателните агенции насочили следователя Дик Марти към няколко от членовете на "Групата от Дреница" на Тачи, които имали основна съучастническа роля в различни престъпни дейности. Сред тези членове са Джавит Халити, Кадри Весели, Азем Сила и Фатмир Лимай.

Източниците на Дик Марти твърдят, че Халити, Весели, Сила и Лимай, наред с Хашим Тачи и други членове на "Групата от Дреница" са давали нареждания, а понякога сами са организирали убийства, арести и побои в различни части на Косово и са провеждали операции в Албания в периода между 1998 и 2000 г.