Международният ден за борба с корупцията се отбелязва всяка година на 9 декември от 2004 г. до днес. Провъзгласен е от Общото събрание на ООН на 21 ноември 2003 г.

В този ден през 2003 г. в Мексико е открита подписка за Конвенция на ООН срещу корупцията.

Цел на този международен ден, както се споменава в резолюцията на Генералната асамблея, е задълбочаване на разбирането за проблемите на корупцията и ролята на Конвенцията за борбата с корупцията. В резолюцията няма обичайните при такива случаи призиви за масово отбелязване на този ден и провеждането на специални мероприятия.

Преди седмица стана известно, че по ниво на корупцията България продължава да бъде в дъното на европейската класация, като след България е единствено Гърция. В световен план страната се нарежда заедно със Сенегал и Тунис, съобщи на 3 декември програмният директор на Асоциация "Прозрачност без граници" Ваня Нушева.

От Асоциация "Прозрачност без граници" представиха информация за международния Индекс за възприятие на корупцията, който през 2013 изследва нивото на корупция в 177 държави. Начело на класацията с 91 пункта са Дания и Нова Зеландия, което се дължи на установените ефективни системи за достъп до информация и действащите правила за поведение на лицата, заемащи публични длъжност.