30 000 лева е окончателната глоба на „Мобилтел“ ЕАД, реши Административният съд, като потвърди постановеното от районните магистрати наказание. Операторът е наказан заради това, че отказал да прехвърли номер на свой абонат в мрежата на „Космо мобайл България“ ЕАД, което всъщност притежава и управлява „Глобул“. Като причина за отказа мобилният гигант, който е една от най-големите фирми в страната, посочил, че номерът е в мрежата по-малко от три месеца.
Санкцията беше атакувана както от страна на мобилния оператор, така и от Комисията за регулиране на съобщенията /КРС/.   
Съдът обаче прецени, че дружеството е попречило на абоната си да ползва услугите на друг доставчик, като запази номера си, който е с национално значение.
Жертва в случая е известна и утвърдена русенска агенция за недвижими имоти. За да не сменят телефонния номер, от агенцията подали заявление той да се запази, като обаче бъде прехвърлен в мрежата на „Глобул“.
„Мтел“ не удовлетворил искането и агенцията се обърнала към Комисията за регулиране на съобщенията. След намеса на контролиращия орган номерът в крайна сметка бил пренесен, а мобилният оператор, който не искал да изгуби клиента си, бил наказан с 60 000 лева. Районният съд обаче намали глобата наполовина, а това мнение бе уважено и от административните магистрати.