Близо 700 000 долара е дало правителството на Румъния на фенове на популярната игра Farmville, имитираща развитието на собствена ферма във Facebook. Властите са смятали, че парите са предназначени за подкрепа на реален "домашен бизнес".
Според британския вестник Metro за три години „фермерите" са успели да получат държавна субсидия в размер на 681 000 долара. Измамниците са уверявали, че във всяка от осемте си ферми отглеждат 1 860 крави, които изискват субсидии от 163 долара на животно.
Те твърдят, че при първоначалната си заявка са отбелязали, че парите, които искат, не са за реално стопанство, а за виртуалната Farmville. Престъпната схема бе разкрита едва през август тази година.
Измамниците са се възползвали от държавна програма, предназначена за помогане на малките и средни предприятия и възстановяване на земеделските райони. Средствата са отпуснати от фондовете на ЕС. Престъпниците са разполагали с всички документи за фалшивите си животни.
След като плащанията са спрели, измамниците са дали на съд румънските власти, определяйки своя бизнес за напълно легален. Когато били помолени да покажат кравите си, за които са получавали европари, те са отговорили, че по закон не са длъжни да го направят.