Четири години след като се чу идеята Паметникът на свободата на връх Шипка да остане без полицейска охрана, темата отново е на дневен ред, предаде кореспондентът на БГНЕС от Казанлък.

Тази година, на 26 август, се навършват 80 години от откриването на величествения монумент. Паметникът може да посрещне юбилея си без полицейска охрана. Това потвърди пред БГНЕС директорът на Национален парк-музей "Шипка - Бузлуджа" Данчо Данчев. Той е в отпуск до понеделник, но коментира, че до него е пристигнала информация за това намерение. Заповедта е трябвало да бъде връчена днес, но поради отсъствието му, това се отлага за 4-ти август.

БГНЕС припомня, че през юли 2010 година мемориалният комплекс на връх Шипка за малко да остане неохраняем. Полицейската охрана трябваше да бъде свалена, тъй като с Постановление № 4 на Министерския съвет Шипка бе изключена от списъка на стратегическите обекти, които се охраняват от Министерството на вътрешните работи.

Мярката бе наложена с цел реализиране на икономии. Тогава директорът Данчо Данчев получи предизвестие от МВР, че полицейските служители напускат комплекса. Още тогава Данчев определи случващото се като сериозен проблем, тъй като в музейната експозиция на Паметника на свободата има стотици ценни експонати от Руско-турската освободителна война. Освен това част от експозицията е на открито и така ще се превърне в лесна плячка за крадците. Тогава до сваляне на охраната не се стигна, след като се намериха средства за гардове.

Основният камък на паметника е положен на 26 август 1922 г. и завършва през 1930 г. На 26 август 1934 г. паметникът на връх "Свети Никола" е тържествено открит от държавния глава цар Борис III.

В България се дават милиони левове за охрана на висши партийни лица, а за охрана на българската светиня - пари пак се оказва, че няма.