Тамянът е изключително изискан аромат, но може да мирише и на мръсни чорапи. Ето така преди една година Холи Бери, първата чернокожа жена, взела "Оскар" за главна женска роля, преобърна представите ни за благоуханията. Тогава тя гордо заяви, че сутрин след душ пръска парфюм между бедрата си. И именно от този свой навик актрисата стига до заключението по-горе. Да, обаче тамянът мирише и на Коледа. Всъщност той е един от символите на празника, откакто тримата влъхви, водени от Витлеемската звезда, го даряват на новородения Исус Христос.

Разбира се, има още десетки популярни аромати за това време на годината, но това е класацията на 5-те най-добри. Повлияха няколко фактора:

- адекватни са за сезона

- лесно разпознаваеми даже и от малко дете

- продължителност на аромата - около 6 часа

- стоят добре на различните типове кожа

Под внимание беше взето и мнението на най-изявените парфюмни блогъри в интернет.

Ето кои са 5-те най-известни парфюмни миризми за Коледа.


1. Тамян


Надписите noir и black (съответно френската и английската дума за черно), изписани върху флакона на парфюма, в повечето случаи означават, че сред съставките му има и тамян.

Безспорно той е един от символите на Коледа. И маркетинговите специалисти знаят това много добре. И си вършат работата прекрасно. Доказателство са големите обороти на парфюмерийните компании - всяка зима все по-успешно продават аромати, които миришат като пушека, който излиза от кадилницата.

Манията по тамяна се засили през последните години. Случайно или не, тя съвпадна с едно изследване, направено за Британското екологическо дружество. Според експертите дърветата от рода босвелия, от които се получава ароматната смола, използвана за тамян и парфюми, намаляват толкова бързо, че през следващите 15 години производството може да намалее наполовина. А до 2060 година - с 90%, което на практика означава, че почти ще изчезнат, пише в проучването, направено в Етиопия. Точно това оправдава и високата цена на парфюмите, в които има тамян.

Той се извлича от кората на дървото. Първо трябва да се разреже. Само тогава дървото произвежда кафявата и силно ароматна смола, от която се прави тамянът.

Това са правели и хората на египетския фараон Небхеперура Тутанкамон. Преди време археолози откриват големи количества ароматни смеси от тамян около мумифицираното му тяло в Долината на царете в Египет.

"Колония интенса" на "Акуа ди Парма", "Ландауд" на "Ком де Гарсон", "Икс" на "Клайв Кристиан", "Арейбиан найтс" на "Килиан" - тези парфюми най-точно описват специфичната миризма на тамян, пишат запознати по форумите в интернет.

2. Портокал


Как ухае кората на току-що обелен портокал или мандарина - никога не се забравя тази миризма.

Точно това е ароматът, който дава усещане за тонус - нещо, от което всички имат най-голяма нужда през студените дни.

По принцип се смята, че цитрусите са по-подходящи за зимата. Но в интернет е пълно с таблици, които показват през кой сезон какъв парфюм да се използва. Според данните там портокаловите нотки във флаконите стават както за сняг, така и за плаж.

Процесът на извличане на миризливата съставка е трудоемък. Обичайно са нужни поне 3000 портокала, за да се произведе 1 л масло. Това се прави, чрез пресоване на кората. Недостатъкът е, че чистата суровина започва да изветрява след шестия месец. Важи за всички цитрусови масла - от портокал, лимон, мандарина и грейпфрут. Изключение прави само бергамотът, който е доста по-издръжлив.

Това е причината в парфюмерийния бизнес масово да навлизат много евтини и синтетични заместители, които имитират истинския продукт. Използват ги и най-големите концерни като "Диор" и "Шанел", с което си докарват милиарди долари печалба годишно.

Сред най-масовите цитрусови аромати са "Армани код" на "Джорджо Армани", лансиран от 2006 година, който мирише на портокал, джинджифил и сандалово дърво, и "Льо пар Кензо" на "Кензо", създаден през 1996 година, който ухае на бергамот и мандарина, както и "Ом" на "Герлен" - аромат, вдъхновен от популярния кубински коктейл "Мохито".

3. Канела


Парфюмите с канела са в групата на ориенталските аромати. Те почти винаги са сложни - тези, които са съчетание между канела, индийско орехче, кардамон. Те миришат силно - едновременно на нещо, което е сладко и горчиво. Миризмата напомня на Коледа.
Ето такива смесени ухания търси и масовият клиент. Обратното - моноароматните май са по-предпочитани от големите колекционери, които знаят какво търсят.

Извлича се от вътрешната кора на дървета от рода синамомун. Името произлиза от арабския термин amomon, който означава "ароматно растение - подправка".

Тези дървета растат в Индия, Мадагаскар, Бразилия, Китай, Виетнам, Индонезия, и на Карибите. Но Шри Ланка е най-големият производител на канела в света. Страната осигурява близо 90% от нея.

Мъжкият парфюм "Уан милион" на "Пако Рабан", "Спайсбомб" на "Виктор и Ролф" и "Енигм" на "Пиер Карден" са от качествените аромати, които имат в структурата си канела.

4. Бор


И не само. Изобщо всички иглолистни дървета влизат в топ 5 на ароматите за Коледа.
За ориентир - те придават строги и мрачни бележки на парфюма. А един от най-популярните аромати тук безспорно е кедърът. Известен е още като кедрус - това е голямо иглолистно растение от рода на елхите. Такива естествени насаждения има на Хималаите и Средиземноморието. Етеричното масло от кедър е едно от първите и най-стари съставки, използвани в парфюмерията. А чистият му вариант трябва да бъде усетен от всеки парфюмер или любител.

Кедърът достига височина от 30-40 метра и притежава от сребристосини до зеленикави остри като игли листа. Кората на дървото е от тъмночервеникава до кафява, въпреки че това може да варира доста в зависимост от вида. Оригинално кедърът се среща в районите около Ливан, Северна Африка, Азия и планинските райони там.
Другият е хиноки - есенция от него се използва в много популярни парфюми, а от дървесината се правят хилки за тенис на маса.

По принцип при дървесните аромати няма ясна разграничителна линия между половете. Мъжките може да се използват от жени и обратното. Но маркетингът си върши чудесно работата.

"Кедра блу" на "Ив Роше", "О де айсберг" на "Айсберг" и "Боа ориентал" на "Серж Лютен" - и трите парфюма имат дървесна бележка в състава си. Другото е, че стават и за двата пола.

5. Ванилия


Ванилин и пиперонал - от тези компоненти правят аромата на ванилията. Днес всеки си мисли, че познава добре тази миризма, даже и вкуса на ванилия. Но не е истина.

Всъщност това е синтетичният заместител. Защото чистият и истински екстракт от ванилия е много скъп. Освен това процесът е много дълъг. И рядко дори и големите парфюмерийни компании си позволяват производството му.

Има около сто варианта на това растение, но само два вида се използват широко в парфюмерията - ванилия планифолия и ванилия тахитиенсис.

Парфюмите с нотки на ванилия се водят за сладки аромати. Те са доста по-подходящи за студените дни. Това е и причината те да са сред най-подаряваните парфюми за Коледа. Тук влиза "Ейнджъл" на "Тиери Мюглер" - най-продаваният аромат изобщо, "Амур" на "Кензо" - един от създателите му е Оливър Кресп, който е работил и по "Ейнджъл" на "Тиери Мюглер".