Въпросът как са най-полезни зеленчуците през зимата става два пъти по-актуален във втората половина на коледния пост. Салатите са ни поомръзнали, но пък нали са най-полезни свежи. Или може да извлечем най-доброто от тях и в тенджерата? Няма лесен отговор, тъй като някои зеленчуци влошават качествата си при топлинна обработка, а други стават още по-питателни, ако са бланширани, сварени или леко запечени. Трети пък за едно са перфектни сурови, при друга цел - готвени. Ето как според специализираното издание "Фитнеа" да извлечем максималното с най-масовите растителни храни от зимния щанд в супермаркета.

Моркови

Витамините и полифенолите в растенията са природни вещества, които намаляват окислителните процеси в клетките и пречат да се стигне до възпаление и болести. Тези съставки правят от морковите любимец на специалистите по хранене. Смята се, че намаляват риска от рак и сърдечносъдови заболявания. Високата температура обаче разгражда голяма част от тях и особено чувствителния на загряване витамин С. Ако точно от него се нуждаем - сок или сурова салата. Но пък варените или леко задушени с мазнина моркови снабдяват организма с по-голямо количество бета-каротин, отколкото суровите. И така дават възможност на тялото да образува от този изходен "материал" повече витамин А.

Домати

По-добре готвени. Изненадани ли сте? Когато ядем варени или печени домати, тялото получава повече ликопен. А той е известен противораков щит особено в профилактиката на тумори на гърдата и простатата. Смята се, че антиоксидантът ликопен подпомага и контрола на хронични възпалителни заболявания. Изследователите са установили, че при готвене ликопенът в доматите става по-лесно използваем от тялото. Ефектът се засилва, ако се добави и малко мазнина.

Лук

Ако нямате проблем със стомаха, просто режете и яжте и няма да сгрешите. При готвене се намалява фитонутриентът алицин, който се слави като природен антибиотик заради мощното си антибактериално действие. От друга страна, лукът има много флавоноиди, най-известният от които е кверцетинът. Той е известен с противовъзпалителните си свойства, които и допълнително можем да форсираме. Как? Чрез кратко - около 5 минути, печене или сотиране. Така се засилва усвояването на кверцетина. Жълтият и червеният лук имат повече флавоноиди от белия, който само изглежда по-аристократичен. При термичната обработка задължително спазвайте условието за кратко готвене, защото след 5-ата минута зеленчукът бързо губи хранителни вещества.

Чесън

Готвенето намалява "потентността" на чесъна. Но какво е например доматен сос без чесън?! Топлината безспорно унищожава алицина, но можем да намерим пресечната точка на полезното с вкусното, като добавяме скилидките минута преди свалянето на яденето от огъня. Чесънът съдържа химикали, които чистят плаката, отпускат и разширяват кръвоносните съдове - профилактика на инфаркта и инсулта. Пълната си сила обаче чесънът показва суров.

Броколи

Има основание да ги предпочетете сурови. Термичната обработка деактивира мирозиназата - ензим, който помага на черния ни дроб да се освободи от канцерогените. Но броколите, карфиолът и другите кръстоцветни зеленчуци като бяло, къдраво, брюкселско зеле обаче са добри примери за зеленчуци, които трябва да се консумират както варени, така и сурови. Да, готвенето нанася щети на мирозиназата. Но при този процес се образува сулфорафан -съединение, което помага за предотвратяване на язвата и рака на стомаха. От друга страна, под влияние на топлината се получава и индол. А той е фитонутриент, който "ремонтира" предраковите клетки, преди те да се превърнат в злокачествени.

Цвеклото

Хапвайте си го сурово. Цвеклото губи повече от 30 на сто от своите ценни за здравето качества по време на готвене. Ако избегнете такива рецепти, кореноплодът ще съхрани много натурални съединения, важни за мозъка и за сърдечносъдовата система.

Гъби

Яжте ги само готвени. Няма значение дали ще изберете сотирани, варени, печени или приготвени на грил. Благодарение на нагряването в тях настъпват процеси,които ще спомогнат за усвояването на калия - елемент с важна роля за основните процеси в организма. Освен това в суровите има трудноусвоими вещества, които при много хора може да подействат като токсини.

Червени чушки

Сурови, разбира се! Съдържащият се в тях витамин C се разгражда при печене, пържене, варене. По съдържание на важния за имунитета и за кръвта витамин червените пиперки не отстъпват на плодовете. Разумното е този бонус да се използва по най-пълноценния начин.

Спанак

Готвен, готвен, готвен. Не че суровият е вреден, но съдържа вещества, които блокират усвояването на калция. Идеалното е да мине през щадяща топлинна обработка. След попарване или леко задушаване от зелените листа се абсорбират повече желязо, калций и магнезий. Калцият е от съществено значение за здравината на костите и зъбите, така че се уверете, че чрез спанака можете да получите най-доброто за от тях. Важно е да не се престаравате на котлона - кипенето ще доведе до загубата на хранителни вещества.