Тюнопушенето в България остава на много високо ниво, отчете ново проучване на Института за изследване на обществата и знанието – БАН. Анализът към него е извършен от експерти на Центъра за изследване на демокрацията.

Според проучването, поръчано от гражданско сдружение „България без дим“, броят на пушачите е намалял, макар и само с 3% спрямо 2012 г. и е достигнал до 35 на сто.

От пушачите 48.7 на сто живеят в селата. Мъжете пушачи са 55,7%, а  жените - 34,4%.

Повече внимание трябва да се обърне на пушачите на възраст от 30 до 49 години, които са близо 60%, безработните лица - 61,7%, лицата с най-високи финансови възможности - 65% (става въпрос за домакинства с брутен месечен доход от над 2 хил. лева.)

Половината от пушачите на ден употребяват между 11 и 20 цигари, около 35 на сто под 10 цигари, а останалите пушат над кутия.

Една от препоръките в изследването е да се работи най-активно в училище, с младите на възраст до 19 години. От изследването става ясно, че 31,6% от пушачите запалват първата си цигара на възраст между 15 и 18 години.

Според проучването основно се пуши у дома - 92.2% от отговорите на пушачите, на улицата - 55 на сто, 37% - на работното място, а 24 на сто - в заведение за хранене, и в нощен клуб - 17.3 на сто.

Според Тодор Галев от Института това означава, че забраната за тютюнопушене, въведена преди около година, работи и тя не трябва да се отменя, въпреки че депутатите от мнозинството искат да я отменят до Нова година.

В писма до здравния министър Таня Андреева и председателя на парламента Михаил Миков "България без дим" и организациите от "Коалиция за живот без тютюнев дим" настояват забраната да се запази и да се засили контролът на държавата по изпълнението й.

Повече от половината българи одобряват действащата забрана за пушене на закрито. 57% от хората искат димът да остане извън заведенията.
От изследването става ясно, че само малко над 15% са били свидетели на тютюнопушене в питейно заведение през последния месец. Други 20 на сто рядко са виждали нарушител, а по около 30% са отговорили "Никога" или "Не съм посещавал заведение"

Близо 60 на сто няма да предприемат никакви действия, ако видят човек, който нарушава забраната, над 20 на сто ще отправят забележка на пушача, по около 13 на сто или ще направят забележка на персонала, или повече няма да се върнат на същото място. Едва 5.7 на сто ще подадат сигнал на институциите.

Според проучването 65.8 на сто не знаят към кой държавен орган да се обърнат при нарушение. Според експертите определено трябва да се направи кампания, която да покаже към кого хората трябва да се обръщат при необходимост.