Мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев е заплашен от повдигане на обвинение за злоупотреби, което според вида и конкретиката на обвинението се наказва със затвор до 20 години според българското законодателство, пише австрийският вестник „Дер Щандарт“, цитиран от Би нюз. От родната прокуратура не потвърждават информацията на австрийския вестник
Материалът е подписан от журналиста Маркус Бернат, за когото в една от словесните престрелки Василев - Пеевски депутатът от ДПС обяви, че е на заплата при криещия се във Виена магнат.

Според информацията на вестника обвинителният акт срещу Василев вече е изпратен до адвоката му в София. "Дер Щандарт" коментира, че сега не е ясно какво ще се случи с активите на банкера в България, тъй като основната част от кешовите наличности на "Виваком", в която Василев е основен акционер, са блокирани в затворената КТБ. Според официална информация от телекома става дума за 71 млн. евро.

Официално от прокуратурата обаче няма потвърждение за изготвен обвинителен акт срещу банкера.

Към момента се води едно разследване срещу подуправителя на БНБ Цветан Гунев. Разследват се и четирима служители на КТБ, обвинени в присвояване на пари от банката.  Цветан Василев напусна България броени дни преди БНБ да затвори КТБ и да я сложи под особен надзор. Той е във Виена и изпраща съобщения до медиите в отговор на обвиненията срещу него. По думите му той не иска да се върне в София, защото се страхува за живота си.